Traditioneel voor de vastentijd in westerse wereld zijn de vele geldinzamelingen die voor de armen in de Derde Wereld worden gehouden. De vaak door de Salvation Army geïnspireerde Britse brassbandwereld, waar charity hoog in het vaandel wordt gedragen, doet hier bijzonder gretig aan mee. Zeven jaar nadat de toen vijftienjarige Briony Thompson met het idee kwam dat tot de eerste Brass Band Aid-cd leidde, is er nu nummer drie en ditmaal ten voordele van twee projecten in Zambia. Waar in 2005 de Brass Band Aid Celebrity Band een derde van de tracklist invulde, afgewisseld met vier minder bekende brass bands, staat de allstarband nu op een liveregistratie in voor de volledige set.

Zoals wel vaker het geval is met muziek voor het goede doel, zijn durf en vernieuwing ondergeschikt aan het hoofddoel – kassa kassa - en moet de luisteraar ook hier genoegen nemen met een bekender en/of risicoloos repertoire. Toch klinkt de cd nergens oubollig, maar veeleer uitzonderlijk gevarieerd, en helpt de medewerking van enkele van de beste brassbandmusici om het niveau constant hoog te houden. Tussen de vele Britten als Steve Sykes, Owen Farr, Gary Fountain, Tom Hutchinson en Alexandra Kerwin zit ook de principal cornet van Brass Band Willebroek, Raf Van Looveren, maar geen van hen soleert.

Die eer is wel weggelegd voor Katrina Marzella (bariton) in een fijne versie van ‘Pequena Czarda’, bugeliste Helen Williams verzorgt een heel fijngevoelig ‘Share My Yoke’, Chris Thomas toont zich eens te meer een virtuoos op de trombone in ‘The Bluebells Of Scotland’ en als klepper is er een onuitgegeven euphoniumduet van David Thornton en Glynn Williams in Peter Grahams ingewikkelde ‘Brilliante’. Met Lucy Rhodes werd ook een zangeres ingehuurd voor twee minder evidente tracks: het gevoelige ‘Hope’ en ‘Nella Fantasia’ uit Morricone’s soundtrack voor ‘The Mission’.

Gepaste arrangementen als de ouverture van ‘Ruslan & Ludmilla’ van Glinka, Kabalevski’s ‘Galop’, Widors ‘Toccata’ uit diens vijfde orgelsymfonie en ‘Hora Staccato’ staan broederlijk naast het zeer recente ‘Vitae Aeternum’ van Paul Lovatt-Cooper, het diep ontroerende ‘Reunion And Finale’ uit ‘Gettysburg’ en het folkloristische ‘Dundonnel’ van Philip Sparke.

Neen, er is niets nieuws onder de zon hier, maar het is zeker een knappe teaser om met brassbandmuziek kennis te maken.

Meer over Brass Band Aid Celebrity Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.