Geen Sister Act Hollywoodgospel, maar sacred steel (gospel van elektrische steel gitaren), recht uit de House of God Keith Dominion Church, daarvoor staan de Campbell Brothers. 'Can You Feel it?' staat vol gospel zonder extatisch gejuich, blues zonder de erotische spanning en funk zonder de bijtende zweetgeur. Wat er dan overblijft? De hartverwarmende essentie: heerlijk tintelende muziek waarbij vertrouwen belangrijker is dan opwinding. Geloven is voor de Campbell Brothers immers geen hobby en gospel geen one night stand.

Wat deze cd zo heerlijk weldadig maakt is het warme geluid, gedragen door de vier snaarinstrumenten: de basgitaar van Malcolm Kirby en de gebroeders Philipp, Darick en Chuck Campbell die respectievelijk elektrische gitaar, lap steel en pedal steel spelen. Vooral deze laatste twee laten de melodische lijnen onbeschaamd vloeien. Zelden hebben instrumenten door subtiele manipulaties van klankkleur, toonhoogte en frasering zo dicht de menselijke stem benaderd. De lyriek stroomt van de snaren af, waardoor de melodieën haast gedronken kunnen worden. Deze vocale benadering wordt ook doorgetrokken in de solo's waar virtuositeit zonder verpinken opgeofferd wordt aan het zangerige. Bovendien worden de de snaarinstrumenten vaak boven elkaar gestapeld en vullen ze mekaar perfect. Hierdoor krijgt het totaalgeluid een extra dieptedimensie. Het geheel wordt afgezoomd met de eenvoudige maar effectieve drumpartijen van Carlton Campbell (zoon van Phillip Campbell), het opvallend sobere orgel van John Medeski en de krachtige gospelstem van Denise Brown.

Binnen deze groovende religieuze context grasduint de band in de zwarte muziektraditie: van de vele bluesreferenties tot de tintelende, licht draaiende funk van 'Good all the Time' of 'A Change is Gonna Come', een schuifelende slow waar het scherpere randje van de gitaar even een schim van voorzichtige rock laat zien. De klassieker 'Amazing Grace' wordt dan weer in een poppy variant gebracht. Midden in het nummer duikt de melodie driestemmig op en voegt een woordeloos achtergrondkoor nog wat extra suiker toe, maar het geheel blijft ontwapenend smaakvol. Opvallend in deze track is het dikke pak akkoorden waarop de melodie aanvankelijk drijft, een even ondefinieerbaar als prachtig effect van de combinatie van de snaarinstrumenten. Ook 'Devil Ride' heeft een dergelijke rijke begeleiding en is bovendien één van de nummers waarop de groep een tandje bij steekt met een goed getimede tempoversnelling en Medeski die op orgel het nummer stevig oppompt. Ook in 'Power Lord' en het afsluitende 'No Mo One More' gaan de handen resoluut de lucht in en komt het uitbundige aan de oppervlakte. Goedkoop effectbejag is echter nooit in de buurt en dat maakt deze stevigere episodes extra geloofwaardig. En daarmee passen ze naadloos in het geheel van 'Can You Feel it?'.

Meer over Campbell Brothers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.