Bandnaam en titel van de schijf doen elke bloedgeile maniak meteen wellustig naar het kruis grijpen, want beiden kunnen enkel betekenen dat het gaat om een stelletje sicko's die het meest verdorven genre spelen, zijnde gore. En ja hoor, een hoes die in Duitsland verboden is, een zanger die klinkt als een geconstipeerd varken en gitaren die lager dan laag gestemd staan. Met andere woorden: altijd prijs!
Cattle Decapitation houdt met trots vast aan het wat amateuristisch getekende logo en de traditie van oer 'gore metallers' Carcass. De songstructuren zijn tegendraads en het vergt minstens twee luisterbeurten vooraleer elk nummer echt duidelijk wordt. Het frenetieke hakken en scheuren zal daar waarschijnlijk voor iets tussen zitten. Geregeld speelt de band opzettelijk vals, maar het past wonderwel in het universum van Cattle Decapitation. Hoe vettiger de teksten hoe liever, maar net als Carcass zit er verdraaid veel humor in vervat, een duidelijk teken dat de band zichzelf gelukkig niet al te serieus neemt. Zo heette hun eerste plaat 'To Serve Man', wat zoveel kan betekenen als 'de mens dienen' maar ook 'mens op het menu hebben staan'. 'Humanure' staat wederom bol van de woordspelingen met onder meer 'Chummified' of 'Reduced to Paste', titels die er meteen uitsteken. Muzikaal springen fragmentatiebommen 'Applied Human Defragmentation' en 'Polyps' er dan weer uit. De combinatie van woest gehak met een vervaarlijk grommende vocalist werkt hier op z'n best. Bijzonder aardig is het feit dat de drummer alles naturel heeft ingespeeld, wat goed te horen is. Hij speelt nergens vals door middel van zogeheten drumtriggers, die alle aanslagen in de verf zetten waardoor snelle stukken steevast foutloos klinken. Het mag met andere woorden al eens wat ontspannen zijn bij Cattle Decapitation en dat siert hen uitermate. De warm klinkende drums gecombineerd met cirkelzaaggitaren en een gediplomeerd speenvarken als zanger geven Cattle Decapitation bonuspunten in de lawaai-afdeling van de lokale muziekwinkel. En het mag met een gerust hart aangenomen worden: dit is loei- en loeihard.
'Humanure' is een heel leuke schijf en tegelijk een heel zieke. De band steekt weliswaar nergens met kop en schouders boven de massa uit, maar door het hoorbare spelplezier, de zelfrelativering en de fikse dosis humor heeft Cattle Decapitation een streepje voor op collegae in de afdeling geschifte geesten. Vettige humor, het kan op tijd en stond bijzonder veel deugd doen.

Meer over Cattle Decapitation


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.