Cattle Decapitation gaat met dit nieuwe album niet meer met de prijs van geinigste titel lopen. 'Karma. Bloody. Karma' is in vergelijking met het dubbelzinnige 'To Serve Man' of 'Humanure' immers wat gewoner. Wat nog steeds ongewoon is, is de brute mix van death metal, grindcore en goremetal die dit combo op de mensheid loslaat, al dient gezegd dat dit album over de hele lijn wat rustiger is dan de voorgangers. Maar dat betekent niet als zou dit album easy listening zijn, verre van zelfs.

'Karma. Bloody. Karma' trapt af met 'Unintelligent Design' en 'One Thousand Times Decapitation', behoorlijk doorsnee death metaltracks. Verrassend, want de band wist al eerder naam te maken door compromisloos te zijn en inventief om te springen met de genreclichés. De typische dissonante gitaarklanken zijn op deze nummers quasi verdwenen en de brulboei van dienst wisselt niet meer af tussen onaards diepe grommen en geschifte kreten. Het is pas vanaf 'Total Gore?' dat de vroegere genialiteit van de band opnieuw komt doorsijpelen. De humoristische titels zijn ook bijna allemaal verdwenen, op afsluiter 'Of Human Pride & Flatulence' na. Dat maakt dat 'Karma. Bloody. Karma' een beetje op twee gedachten hinkt. Aan de ene kant lijkt het niet meer dan normaal dat Cattle Decapitation een ruimer publiek gaat aanspreken door de meer geschifte elementen van de muziek wat weg te cijferen en zo de muziek toegankelijker te maken, aan de andere kant levert de groep zo wel een pak van zijn identiteit in. De tempowisselingen binnen de nummers zijn in ieder geval gelukkig nog regelmatig onnavolgbaar en behoorlijk onvoorspelbaar, wat het geheel uiteindelijk nog vrij interessant houdt. Maar toch zal eenieder met een zwak voor brute death metal waarschijnlijk de bedenking maken dat hier meer in had gezeten.

'Karma. Bloody. Karma' is een geslaagde death metalplaat, maar in navolging van eerder werk van Cattle Decapitation stelt ze ietwat teleur. Wie resoluut voor bruutheid kiest zal met dit album de honger kunnen stillen, maar wie de gekheid apprecieerde zal enigszins bedrogen uitkomen.

Meer over Cattle Decapitation


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.