Het Zweedse duo Club 8 is aan zijn achtste album toe. En acht keer op rij vond het zichzelf opnieuw uit, aanvankelijk met zwoele bossanovaritmes, later meer duister richting wave en dan weer lentefris en luchtig. Feit is wel dat de dromerige stem van Karolina Komstedt steevast netjes omringd wordt door de geavanceerde elektronicaspinsels van creatief brein Johan Angergård (Acid House Kings), tevens labeleigenaar van het progressieve label Labrador. Gedurende veertien puzzelstukjes bouwt Club 8 met ‘Above the City’ een schijnbaar luchtige, maar toch weldoordachte muziekreis door het poplandschap.

Club 8 blijft gaan voor popmuziek met speelse, gelaagde elektronica. Daarin straalt een combinatie van sensualiteit, jeugdigheid en hoge productiekwaliteit door. Donkere zweeftonen en donderende drums zorgen in een met kinderkreten opgesmukt ‘Run’ voor wat wavetoetsen. In ‘Hot Sun’ zorgt een hobbelritme, meanderende effecten en een lekker zware, bovenop liggende dubbas dan weer voor een zomerse touch. Lang zwevende, atmosferische songs met kille synths worden gebald in de drie minutenstructuur van een goed popnummer. Het lijkt allemaal glad, soft en eenvoudig, maar Club 8 graaft dieper dan verwacht. De eenvoudig klinkende gevoelstonen waarmee componist Angergård zijn songs onderbouwt, blijken samples te verbergen van erotische films en Russische veldopnamen.

Naast sfeer houdt het tweetal ook vast aan leuke percussieritmen. Het handgeklap in ‘Less than Love’ en de achtergrondvrouwen lijken zo weggelopen uit de jaren ’80, om van de ‘We Will Rock You’-beat in afsluiter ‘Straight as an Arrow’ nog te zwijgen. Een stevige snuif disco is dit gezelschap ook niet vreemd.

Het voornaamste en meest betrouwbare ingrediënt is en blijft echter de heldere, hoge stem van Komstedt, die mooi penetrant klinkt, maar misschien soms net dat tikkeltje eigenheid mist in songs als ‘Into Air’ die niet echt door een eigen melodie gedragen worden. Niet dat het er niet inzit. In fluisterballade ‘Travel’ dringen de gepolijste lagen zich wat minder op en beperkt de band zich tot soberheid. Met enkel een paar orgeltonen als begeleiding komt het broze, zwoele vocale karakter van de dame hier helemaal tot uiting.

‘Above the City’ is een totaal niet opdringerige sfeerplaat met enkele erg leuke songs. De korte, wat kabbelende instrumentale intermezzo’s als ‘A Small Piece of Heaven’ hadden niet echt gehoeven en de soms iets te sterke neiging om snelle hapslikmuziek te maken mogen gerust onderdrukt worden, maar desalniettemin heeft Club 8 zijn CV alweer netjes uitgebreid. Het wordt dringend tijd dat men dat buiten Scandinavië ook eens gaat inzien.

Meer over Club 8


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.