Van tijd tot tijd bereiken afwijkende bands het oor van de luisteraar en diezelfde luisteraar is vervolgens bijzonder gecharmeerd. Dat is het geval bij 'Mows Arred' (geinige woordspeling trouwens) van Codasync. Dit kwartet is niet voor een gat te vangen en weet ondanks het louter instrumentale karakter van de muziek de rit tot het einde interessant te houden én geen seconde te vervelen. Faut le faire.

Spil van deze band zijn de broertjes Meersmans (respectievelijk drum en gitaar). Een muzikaal voorbeeld of vergelijkingspunt vinden is verdraaid lastig, precies dankzij de verschillende invloeden van de bandleden. Opener 'Maria Puppins' mag dan al vertrouwd in de oren klinken tijdens de openingsakkoorden, er passeert een horde aan tempo- en gemoedswisselingen. Zo doet de tegendraadse melodie en warse ritmiek denken aan het recentere werk van Mastodon, maar evenzeer duikt er halverwege plotseling een heuse black metalblastbeat op. Nummer twee 'Rotislav Grovgast', kan dan weer prat gaan op een atypische jazzfeel die een hoge dosis rock 'n' roll meedraagt. Het nummer mag dan al een kleine acht minuten duren, het verveelt geen seconde omdat de band constant heen en weer schakelt tussen versnellingen en melodietjes. 'Harold Greets Arnold' is dan weer behoorlijk trippy, met licht psychedelisch getinte gitaarpartijen en een freewheelende drummer Matthias. Het valt trouwens geen seconde op dat er niet gezongen wordt op dit album, want er gebeurt werkelijk zo verdraaid veel op eender welk moment (zelf tijdens de relaxte passages) dat een mens haast oren te kort komt om alles in zich op te nemen. Dat de groep dan ook lastig te catalogeren valt, spreekt in hun voordeel, al valt het te begrijpen dat er een zwik mensen gaat zijn die dit niet echt vatten. Laat dat een detail zijn, want het vakmanschap spreekt voor zichzelf.

Met 'Mows Arred' heeft Codasync een uitstekend album afgeleverd dat weet te boeien van de eerste tot de laatste noot. Hun enige nadeel is het wat eclectische karakter van de muziek, maar liefhebbers van avontuurlijke instrumentale songs kunnen meer dan hun hart ophalen. Puik werk!

Meer over Codasync


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.