Het verhaal van Coin Operated Entertainment Machine – COEM voor de vrienden – liep vooralsnog niet over een leien dakje. Na het veelbelovende 'Happiness etc.' (2004) vergrepen de Limburgers zich op 'Move/The Mountain' (2006) iets te vaak aan vergezochte genre-experimenten, zodat hun carrière niet helemaal van de grond kwam. Het cryptisch getitelde 'We've Got Speakers on the Outside of Our Spacecraft' is evenmin een eenvoudige plaat geworden, maar vindt toch een goed evenwicht tussen heerlijke pop en avontuurlijke indierock.

Na een walm van noise en diverse klanken, kan de titeltrack meteen model staan voor het hele album. Niet geremd door conventies, laveert het nummer zeven minuten lang heen en weer tussen hoekige gitaarriedels, strakke ritmepartijen en zelfs swingende blazers. De meeslepende zangpartijen van Marc Wetzels vormen een uitstekende leidraad voor een fascinerende tocht doorheen het parallelle universum van COEM. De band weet een gezonde zin voor avontuur te koppelen aan een uitstekend gevoel voor melodie. Het beeldschone 'You Can Be A Bird' is opgebouwd uit enkele gitaarakkoorden en subtiele percussie, waarop friemelende gitaarlijntjes en opnieuw de innemende vocalen voor de finishing touch zorgen. Hoewel het instrumentale duo 'Last Night on Earth' en 'Nightshop' uitstekend uit de verf komt, was die eerste wel gediend geweest met een strakker jasje. Het gezapige tempo hoeft echter niet in de weg te zitten. 'We've Got Speakers...' bevat enkele intermezzo's die bezwaarlijk songs genoemd kunnen worden, maar eerder pennenstreken zijn ter ondersteuning van de jazzy sfeer van het album.

COEM laat pop, indierock, postpunk en jazz versmelten zonder in onsamenhangende geluidscollages te vervallen. Hun vijfde langspeler bevat enkele puike composities die niet zelden beklijvend sterk uit de hoek komen. De soms wat lome stemming en spuuglelijke hoes niet te na gesproken is 'We've Got Speakers...' dan ook een uitstekende aanvulling voor de cd-collectie van menig breeddenkend muziekliefhebber.

Meer over COEM


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.