Na het schielijk overlijden van Nasum-frontman en componist Mieszko Talarczyk tijdens de tsunami besloten de overige leden van Nasum om de band ten grave te dragen. Dat wilde niet zeggen als zouden zij geen muziek meer maken. Drummer Anders Jakobson slaat in ieder geval snel, hard en gemeen toe met Coldworker. Hoewel dit combo het gaspedaal behoorlijk stevig indrukt op dit debuut, zijn er maar weinig raakvlakken met de ziedende grindcore van Jakobson's vorige broodheer. Onvervalste death metal met het hart op de juiste plaats daarentegen is in overvloed te vinden.

Het leed weinig twijfel als zou Coldworker hard worden, maar verschroeiend als dit album zullen weinig mensen verwacht hebben. Vanaf aftrap 'The Interloper' tot aan afsluiter 'Generations Decay' is dit een ziedende broeihaard van doodsmetaal dat uit het betere hout gesneden is. Coldworker mag dan wel snel spelen, in tegenstelling tot veel acts vandaag de dag zijn de songs niet bijster ingewikkeld van opbouw. Geen ondoordachte tempowisselingen, freaky loopjes of jazzy intermezzi maar een behoorlijk rechttoe rechtane spurt van A tot Z. Hoewel de gitaren flink doorharken, vallen er toch in elk nummer leuke extraatjes op te merken en is te horen dat melodie geen onbekende is voor de snarenplukkers. Het is alleen even kwestie van voorbij de geluidsmuur te kijken en te ontdekken waar en hoe alles in elkaar zit. Drummer Jakobson houdt er stevig de pas in en haalt regelmatig een fikse polkabeat van stal waardoor menigten zullen staan headbangen dat het een lieve lust is. Een pluim trouwens voor brulboei Joel Fornbrandt, die ondanks het hondsbrutale karakter van de muziek en van zijn stem er toch behoorlijk in slaagt om verstaanbaar te zijn. Coldworker gelooft trouwens niet in adempauzes en doordat de songs meestal afklokken op nog geen twee minuten raast dit album als een volleerde tornado doorheen de huiskamer. Als er dan toch een nummer moet aangegeven worden als zijnde een uitschieter dan is dat zeker afsluiter 'Generations Decay', dat plotseling zeer melodieuze dubbele gitaarpartijen laat weerklinken. Iron Maiden in zware death metal: niet iedereen slaagt erin dat evident te laten klinken, Coldworker dus wel.

Met Coldworker is er een veelbelovende nieuwe act aan het firmament verschenen, eentje die vast en zeker hoge ogen zal gooien in extreme metalmiddens. 'The Contaminated Void' is alvast een voorproefje van de soundtrack bij de apocalyps.

Meer over Coldworker


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.