Daar hebben ze de meeste mensen toch mooi op het verkeerde been gezet. 'Discovery' uit 2001 was helemaal niet gewoon het tweede Daft Punk album, maar een soundtrack bij en voorproef op een volledige animatiefilm, die zelfs het filmfestival van Cannes haalde. De plot ervan schreef het Franse duo zelf, maar de vormgeving is ontsproten aan het brein van de in animatie-kringen naar het schijnt legendarische Japanner Leiji Matsumoto. Doordat het tekenenwerk de nodig tijd heeft gekost, is het resultaat pas een dikke twee jaar na de muziek compleet.
Het geheel is opgezet als een animatie-musical (!) met een mix van science-fiction en decadente show-business als setting. Daarin wordt het spannende verhaal verteld van een groep muzikanten uit een ander ruimtestelsel, waarvan de leden worden gekidnapt door een boosaardige manager. Een vermakelijk avontuur met een glansrol voor de sympathieke kleine drummer van de band en een geestige cameo van Daft Punk zelf. Het spektakel geschiedt overigens zonder dat er dialogen aan te pas komen, waardoor het verhaal slechts verteld wordt met de manga-achtige beelden en de muziek van 'Discovery', die bijna ononderbroken de film begeleidt. Dat album viel destijds bij de verschijning menigeen behoorlijk tegen vanwege de veelheid aan mierzoete, poppy songs. Het moet echter gezegd dat die nu, in de beoogde context, een stuk beter tot hun recht komen. Daft Punk weet weliswaar niet bij iedere scene de passende toon te treffen (spannende acties vinden bijvoorbeeld soms plaats met vrolijke of rustige liedjes erbij), maar de muziek past over het algemeen bij de aard van de beelden en is een goed geïntegreerd onderdeel van de film.
Als toegift is er de audio-cd 'Daft Club', met daarop een verzameling remixen van de soundtrack. Die waren deels al eerder verkrijgbaar op singles, maar zo gecompileerd valt het extra op dat de interessante bijdragen uit een verrassende hoek komen: The Neptunes gaven 'Harder, better, faster, stronger' een van hun beste behandelingen tot nu toe en Slum Village maakte van 'Aerodynamic' een spacey hiphop-track. Laten de originelen nou net ook twee van de betere tracks op 'Discovery' geweest zijn. Hoewel dat album dus een nieuwe evaluatie verdient, is het wat Daft Punk betreft nog steeds te hopen dat hun volgende muzikale uiting op zichzelf boeiend en pittig genoeg zal zijn. 'Interstella 5555' als geheel is echter een tot in de puntjes verzorgd en gedurfd project.

Meer over Daft Punk & Leiji Matsumoto


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.