Dark Funeral mag dan al niet de meest productieve band zijn binnen het black metalwereldje, het is ondertussen wel een van de oudste. Een constante factor bij Dark Funeral is de furieuze snelheid waarmee de band door zijn nummers raast. Dat de aandacht er steeds goed bij gehouden wordt is vooral te danken aan het vernuftig songschrijverschap van meesterbrein/gitarist Lord Ahriman. Sinds de eerste EP wijkt Dark Funeral niet van zijn satanische pad af en dat wordt telkens beloond met sterke platen. 'Attera Totus Sanctus' is niet anders.

Dark Funeral staat al geruime tijd bekend als een der snelste black metalacts, maar op 'Attera Totus Sanctus' heeft dit viertal toch flink zijn best gedaan om zichzelf te overtreffen. Een ongeoefend gitarist die zich waagt aan het naspelen van nummers als 'King Antichrist' of '666 Voices Inside' zal zichzelf vast en zeker bloedende vingers en polsen bezorgen. Dark Funeral heeft een tandje kunnen bijsteken dankzij de komst van drummer Matte Modin, die net als bij zijn andere band Defleshed bewijst waarom hij zowat de snelste drummer ter wereld is. Maar 'Attera Totus Sanctus' draait niet louter om tempo. De songs zijn er en staan stevig met beide bokkenpoten op de grond. Ahriman weet immers als geen ander catchy riffs te pennen die als nagels doorheen de polsen van een gekruisigde martelaar gaan. Er is echter een groot verschil met vroeger en dat zit waarschijnlijk in de komst van tweede gitarist Chaq Mol: er zijn meer solo's te horen. Ahriman is een eersteklas ritmespeler, maar soleren is nooit zijn sterkste kant geweest. Die leegte wordt nu opgevuld door Chaq Mol en hij doet dat zeer behoorlijk. Hij brengt een (on)frisse wind door het kamp en vult de rest netjes aan. Het bezorgt de songs op 'Attera Totus Sanctus' meer diepgang dan vroeger. De onnavolgbare kreet van frontman Emperor Magus Caligula snijdt door merg en been en roept alle demonen uit de hel samen om een flink feestje te brouwen. Deze plaat bevat acht nekwervelkrakers van het troebelste water en zo wordt 'Attera Totus Sanctus' alweer een ijzersterke schijf.

Stevige en satanische black metal kan nog steeds en dat bewijst Dark Funeral keer op keer. De band is dan misschien niet de meest mystieke, de luidste of de meest verkoopbare, maar dat de band halsstarrig weigert toe te geven aan impulsen en stug haar eigen ding blijft doen verdient een pluim. Als ze daarenboven nog eens kunnen komen aandraven met een sterke plaat als 'Attera Totus Sanctus' is hen succes meer dan gegund.

Meer over Dark Funeral


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.