Een nieuwe lente, een nieuw begin, ook voor een black metalgrootheid als Dark Funeral. Met een aantal bezettingswissels achter de rug was de tijd rijp voor een live-album. Omdat deze Zweden geen half werk afleveren trokken ze naar Zuid-Amerika om voor een warmbloedig publiek hun ijzige metal los te laten.
Het resultaat van die botsing is nu vereeuwigd op 'De Profundis Clamavi Ad Te Domine'. Dark Funeral is nooit een bijzonder productieve band geweest, vandaar dat elke release telkens weer een feest is, zeker omdat de band steevast de luisteraar bij het nekvel weet te grijpen. Zolang vaste kern Lord Ahriman (gitaar) en Emperor Magus Caligula (zang) de touwtjes in handen hebben blijft Dark Funeral koppig aan de duistere weg timmeren. Ze doen dat met zodanig veel verve dat ze ondertussen een stek hebben veroverd tussen de groten der black metal. Nu blijft alleen de vraag of ze dat kunnen waarmaken met deze live-plaat. Dark Funeral heeft immers regelmatig sterke pieken en dalen bij optredens. Echter, daar is weinig van te merken tijdens deze testosteronbom. Dark Funeral haalt zoals het hoort alles uit de kast en speelt loepzuiver het ene na het andere duivelsvers de enthousiaste menigte in. Het leukste is dat 'De Profundis Clamavi Ad Te Domine' dubbelt als een best of, iets waar fans en leken tevreden over kunnen zijn. Bij de band is vooral levende drummachine Matte Modin op dreef. Daar is opener 'The Arrival of Satan's Empire' een goed bewijs van. Aan een onmenselijk snel en strak tempo nagelt de band elke pilaarbijter aan het kruis. De bas bonkt het bloed uit ieders hoofd terwijl de ijzige gitaarlijnen messcherp in het rond hakken. Emperor Magus Caligula is goed bij stem en schreeuwt zijn onheilshymnen uit volle borst het publiek in. Een publiek dat bijzonder enthousiast is, overigens.
Black metal heeft tot hiertoe weinig degelijke live-platen opgeleverd. 'Mediolanum Capta Est' van Mayhem en 'Germania' van Marduk waren tot hiertoe zowat de enige uitzonderingen. Daar mag met een gerust hart 'De Profundis Clamavi Ad Te Domine' aan worden toegevoegd. Dark Funeral laat pure klasse horen en geeft perfect weer hoe het mogelijk is om een steengoed Satanisch feestje te bouwen.

Meer over Dark Funeral


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.