Dark Tranquillity, één van de grondleggers van de melodieuze Scandinavische death metal, is bijna jarig. De band draait net geen vijftien jaar mee en dat is voor veel bands een eeuwigheid. Reden te meer om voor de fans iets speciaal te doen en dat (speciale) is uiteindelijk deze dubbelaar 'Exposures' geworden.
De band heeft samen met In Flames de start meegemaakt van de zogeheten Gothenburgmetal. In tegenstelling tot Stockholm, waar cirkelzaaggitaren en teksten over dood en verrotting hoogtij vierden, pakten de bands uit Gothenburg het net iets anders aan. Het rechttoe rechtaan hakken maakte plaats voor subtiliteit, ook in de teksten. Zowel In Flames als Dark Tranquillity haalden de melodie terug die ook bij oudere bands als Iron Maiden volop te vinden was. Tekstueel zochten deze jongens het eerder bij poëtische metaforen dan bij gore teksten. Dark Tranquillity is zelfs op dat vlak een buitenbeentje aangezien vocalist Mikael Stanne in zijn teksten een grote invloed van de Romantiek en dichters Byron, Keats en Shelley laat weerklinken. Teksten over tragische liefdes zijn inderdaad terug te vinden, maar de band laat zich eerder leiden door beelden die bij Romantische poëzie worden opgeroepen. Die invloeden zijn sterk herkenbaar in de muziek. Dark Tranquillity gaat uiterst subtiel te werk, legt lichte accenten en houdt over het algemeen het tempo aan de lage kant. De weemoed die doorklinkt in hun songs geeft een link met het vroege werk van Paradise Lost: dezelfde combinatie van droefheid en zware gitaren waarover een hartverscheurende melodielijn wordt gedrapeerd, in combinatie met een hevige goorstrot. Nu is Dark Tranquillity nooit vies geweest van experimenten wat duidelijk blijkt op platen als 'Haven' en 'Projector', waar Mikael Stanne normaal zingt en de band meer wegheeft van Depeche Mode. Hun laatste boreling 'Damage Done' is wat dat betreft een terugkeer naar de basis, zijnde de death metal. Elke etappe in de ontwikkeling van Dark Tranquillity is terug te vinden op 'Exposures', gaande van hun oudste demos 'A Moonclad Reflection' en 'Trail of Life Decayed' die nog bijzonder rauw klinken, tot hun bekendste werk met onder meer nummers uit hun album 'The Mind's I' waar hun specifieke stijl het duidelijkst werd afgebakend. Ook de tijd dat de band neigde naar Depeche Mode komt aan bod in een tweetal nummers. Al dit oudere en moeilijk te vinden werk staat op de eerste schijf die vooral voor fans interessant kan zijn. Het leukste is dat de band als bonus een tweede schijf hierbij plakte, waarop de live-registratie van hun concert in Krakow, Polen staat. Dit verscheen eerder als de dvd 'Live Damage' maar kan voor de leken als 'best of' de ideale instap vormen. Het geluid is loepzuiver (alsof een band haar slechtste prestatie zou opnemen) en de tracklist is een prachtig overzicht van de hele carrière.
Dark Tranquillity is altijd een buitenbeentje geweest, maar net als hun kompanen In Flames weten ze steeds sterk voor de dag te komen. Weemoed en agressie gaan vaker hand in hand in de metalwereld, maar weinigen weten die combinatie zo perfect uit te voeren als Dark Tranquillity.

Meer over Dark Tranquillity


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.