Onbekend is onbemind en dat gaat zeker op voor Deadsoul Tribe. Drijvende kracht achter deze band is Devon Graves. In een vorig muzikaal leven heette de man Buddy Lackey en was hij de frontman van progressieve metalband Psychotic Waltz. Wat de man z'n naam ook moge zijn, de muziek telt en dit derde album van Deadsoul Tribe is wonderlijk en wondermooi tegelijk.
Het viel eigenlijk te verwachten, want de twee vorige platen (het titelloze debuut en 'A Murder of Crows') stonden bol van dromerige en aangrijpende rock/metal die makkelijk een plaats in ieders hart kan veroveren. Kan, want de meeste mensen hebben nog nooit van deze band gehoord. Dat is behoorlijk jammer, want Deadsoul Tribe is één van die bands die volledig uniek klinken. De songs zitten bol met verrassende wendingen zonder dat het geheel als een kakofonie gaat klinken. Er staan minstens vier gitaarlijnen over elkaar, waarbij er eentje stevig riffwerk voorziet, een ander een aangrijpende melodielijn tevoorschijn tovert en de laatste twee vreemde maar passende geluidjes produceren. Neem daarbij wat laagjes sober keyboardwerk en een zware baslijn en vul het geheel aan met het bijzonder solide drumwerk van Adel Moustafa. Die laatste klinkt zeer sterk beïnvloed door het drumwerk van Danny Carey van Tool: dezelfde opzwepende, bijna indiaanse ritmiek en de truc om met minder meer te kunnen doen. Maar dé belangrijkste troef van Deadsoul Tribe is de gekwelde zang van frontman Graves zelf. Hij zingt over het algemeen zeer zacht, bijna breekbaar en wanneer hij de hoogte ingaat spat de emotie van de luidsprekers. Emotie is trouwens het sleutelwoord voor alles van Deadsoul Tribe. Wanhoop, verdriet en de ondraaglijke lichtheid van het menselijke bestaan zijn zelden op zo'n treffende manier in muziek gegoten als deze band dat presteert. Is dit dan bijzonder zwaarmoedig? Net niet, wat alweer een pluspunt vormt. Ondanks de duidelijke ondertonen van een trieste geest klinkt de muziek verrassend hoopvol en vol contrasten. Zoals het leven, in feite.
'The January Tree' is het derde album van Deadsoul Tribe en klinkt het meest uitgebalanceerd van de drie. Het mag voorbarig klinken, maar dit is muziek die jarenlang kan meegaan zonder ooit te vervelen. Het wordt dan ook dringend tijd dat meer mensen hun ogen openen voor de wondermooie wereld die Deadsoul Tribe weet te creëren.

Meer over Deadsoul Tribe


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.