Decapitated sloeg een aantal jaren gelden de metalwereld met verstomming; niet omdat hun muziek zo vernieuwend was, maar wel omdat de gemiddelde leeftijd van de heren amper zeventien jaar was. Nochtans was het debuut 'Winds of Creation' lang niet mis, volgepropt met behoorlijk technische en brute death metal die her en der raakvlakken vertoonde met landgenoten Vader. Daarna begon de band zich duidelijk te verwijderen van het standaard death metal-vaarwater. Zo was 'The Negation' op alle vlakken een stap voorwaarts: sterker songmateriaal en vooral een eigen gezicht maakten Decapitated een belangrijke speler op internationaal vlak. 'Organic Hallucinosis' laat een groep horen die opnieuw de concurrentie een stap voor wil blijven.

Voornaamste wijziging tegenover voorgaande releases is de nieuwe zanger. Zijn voorganger Sauron brulde op een behoorlijk typische death metalmanier de songs vol, maar de nieuwe brulboei Covan pakt het iets eigenzinniger aan. Hij klinkt vooral minder diep en beter verstaanbaar, wat voor veel buitenstaanders het luisterplezier kan vergroten. Criticasters gaan vast struikelen over de lichte hardcoretoets die hij aan het geheel geeft, maar feit blijft dat de zang nu veel meer opvalt. Vanaf het eerste nummer, 'A Poem About an Old Prison Man', zet Decapitated trouwens een spurt van jewelste in. De band was voorheen al behoorlijk technisch, maar nu gaat het allemaal nog net dat beetje sneller. Wie de talrijke tempowisselingen van de eerste keer kan ontcijferen, heeft vast een grote voorliefde voor ingewikkelde wiskundige berekeningen. Nochtans laat Decapitated al die wissels en wijzigingen vrij natuurlijk klinken, zodat het geheel nooit als los zand overkomt. Maar het moet wel gezegd worden dat songtechnisch gezien de nieuwe nummers mogelijk iets minder aanspreken dan 'The Negation'. Zo vergen 'Visual Delusion' of 'Post(?)-Organic' net dat tikje meer van de luisteraar. Maar het siert Decapitated in elk geval dat ze geen compromissen sluiten en fier hun eigen weg vervolgen.

Wie verzot is op behoorlijk technisch aangelegde death metal, zal met veel plezier 'Organic Hallucinosis' een kans geven. Decapitated vermengt vrolijk brutaliteit met technisch kunnen en maakt die mix verteerbaar. De band moet echter oppassen dat ze in de toekomst hun eigen ruiten niet ingooien door te technisch te willen zijn.

Meer over Decapitated


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.