Polen wordt al eens meesmuilend het Europese Florida genoemd. Dat stamt uit het gegeven dat de laatste tijd vooral Polen een leverancier is van death metal , daar waar de Amerikaanse moerasstaat een beetje achterop hinkt tegenover begin jaren negentig. Waar de Amerikaanse scène een beetje verzinkt in een poel van eenheidsworst, is dat in Polen voorlopig nog niet het geval.
Een bijzonder beloftevolle band uit Polen is Decapitated. Het verhaal van de band leest als een sprookje, zij het dan eentje waarin de man met de zeis een grote rol speelt in het muzikale resultaat. Decapitated debuteerde met 'Winds Of Creation' toen de gemiddelde leeftijd van de bandleden nauwelijks zeventien was. En in tegenstelling tot de verwachtingen was dat een bom van een plaat. Het geluk van Decapitated was dat 'Winds Of Creation' nog volledig het jeugdige enthousiasme bevatte, een lijn die verder werd getrokken in 'Nihility'. 'The Negation' is dus de derde schijf van deze Polen, en geeft aan dat Decapitated een blijver en een doorzetter is. Dat uit zich voornamelijk in de songs, die tot volle wasdom zijn gekomen en verpulveren, verpletteren en vernietigen. Het feest begint al meteen met opener 'The Fury'. Onder een barrage van dubbele basdrums geeft het gitarende duo van jetje, schijnbaar moeiteloos de ene lekkere riff na de andere uit de mouw schuddend. De vocalen van Sauron zijn grommend en agressief, maar niet eenvormig, wat het luisterplezier enkel ten goede komt. Echte uitschieters noteren is Decapitated tekort doen, maar als er dan toch tracks moeten aangegeven worden die net dat beetje boven de rest uitsteken, dan zijn dat zeker de net vernoemde opener, het hondsbrutale 'Lying And Weak' en het slopende 'Long-Desired Dementia'. Grootste troef aan Decapitated is waarschijnlijk dat ze niet hersenloos aan hetzelfde snelle tempo doorrazen, maar er ook aan denken om al eens het gaspedaal te lossen en zo een kopstoot te verkopen. Het is bijzonder aangenaam om te constateren dat de muzikanten niet geïnteresseerd zijn in een overmatig 'showen' van hun kwaliteiten.
Een flitsende techniek, genoeg agressiviteit om een bende hooligans tot watjes te reduceren en een goede neus voor songs, dat is Decapitated. Als de band op dit elan verder blijft gaan kan geen mens er aan twijfelen dat deze jongens groot gaan worden. Heel groot. Want 'The Negation' is in één woord: klasse.

Meer over Decapitated


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.