Deetron, het alter ego van Zwitser Sam Geiser, is al jaren een naam waar je in de dancewereld niet omheen kan. In 1997, toen nog onder de naam Soulmate, bracht Geiser zijn eerste single uit, maar het grote succes kwam er pas met de 12-inch 'Dolls for a Diva' en hitsingles als 'Isotope' en 'Miss Suave', waarmee zowel Deetron zelf als tientallen andere dj's de vloer van I Love Techno en consorten onveilig maakten. Mede door zijn populariteit als dj en remixer duurde het dan ook een hele tijd voor Deetron een eerste album op de mensheid losliet.

Met 'Twisted' mikt Deetron – hoe kan het ook anders – resoluut op de dansvloer, en dat is al duidelijk van bij opener 'Twisted Memories'. Het nummer begint met een stevige beat die al snel ondersteund wordt door ijle synthklanken, zuiderse percussie-elementen en een minimalistisch basdeuntje, om rustig op te borrelen tot een stevige dansbom. Het blijkt lang niet de enige: zowat elk nummer op 'Twisted' is perfect opgebouwd en zou in een gemiddelde discotheek garant staan voor het betere benenwerk. En dat moet heus niet altijd op dezelfde manier. Op 'Isotope' of 'Sol' haalt hij spacy techno en kille electro door de mixer (denk aan Vitalic, Digitalism en ander schoon volk), terwijl de zwevende baslijnen en latinritmes van 'I Cling' zo uit Buscemi's hoed lijken getoverd. Op dat nummer zorgt de Amerikaanse zanger Ovasoul 7 met zijn warme soulstem voor een verfrissende toets. Dat het ook wat ingetogener mag bewijst het minimale 'Silence': een kurkdroge beat, hier en daar wat speelse synthklanken en pas na zowat twee minuten een wat voller ritme, en toch staat de song er. Enige minpuntje: vanaf 'Let's Get Over It', nummer zeven van de elf songs op 'Twisted', komt geregeld een déjà-entendu-gevoel opzetten. 'Let's Get Over It' lijkt wel een mash-up van 'I Cling' en 'Isotope' (lees: zwoele stem meets onderkoelde synths) en ook afsluiter 'Chord Me' doet nét iets te veel aan 'Isotope' denken.

'Twisted' is dus niet de fenomenale langspeler geworden die Deetrons eerdere ep's deden vermoeden, en dat is gezien 's mans naam en faam als dj enigszins jammer. Sam Geiser bewijst op zijn debuut wat velen al wisten, namelijk dat hij als geen ander weet hoe je cleane, aanstekelijke en toch ook zwoele techno maakt. Alleen jammer dat de inspiratie even voorbij halfweg al op lijkt, waardoor de tweede helft nét iets te bekend in de oren klinkt. Misschien toch maar beter bij de 12-inches blijven?

Meer over Deetron


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.