Een nieuwe band, maar hoegenaamd geen beginnelingen in de harde metalen sector: frontman/brulboei Legion nam in het verleden de microfooon ter hand bij Marduk en Ophthalamia en drummer Emil Dragutinovic komt ook al van bij Marduk en The Legion. Geen kleine namen dus en wie vertrouwd is met het verleden van deze heren kan al half en half raden hoe Devian zal klinken. Wie echter dezelfde kille en razende black metal verwacht als Marduk, komt bedrogen uit. Deze band trekt het rauwe geluid veel verder open en laat volop de oude thrash en oerblack klinken, voorzien van meer dan de nodige melodie.

Het woord melodie wil overigens niet zeggen als zou 'Ninewinged Serpent' niet alle registers open trekken en knallen als de besten. Als daar nog twijfel over zou bestaan, dan haalt 'Dressed In Blood' die ongenadig naar beneden. Het flukse tempo, dat zich echter nooit verliest in turbosnelheden, legt heerlijk een tapijt van soepel rollende drums onder een stevige gitaarmuur, compleet met flitsende duels. Qua sfeer laat Devian geregeld het klassieke Possessed weerklinken: hoewel het geheel ontegensprekelijk ruig en rauw klinkt, is er toch steeds voldoende ruimte voor pakkende melodieën en sterke hooks. Boven dit alles weerklinkt trouwens nog steeds de absoluut heerlijk gore strot van Legion, die alweer laat horen waarom hij zo'n sterke vocalist is. Mooi zingen zal de man nooit doen en dat is maar goed ook, want zo'n kwijlstrot als de zijne valt zelden te horen. Het feest van beukende tracks gaat overigens steeds door, want ook 'Suffer The Fools' of 'Remnant Song' zijn zeer de moeite waard. Dat de band overigens nooit in zesde versnelling schakelt is geen gemis, want hun heaviness zit hem precies in het onweerstaanbaar doorrollen, een beetje zoals een fikse bulldozer ook moeilijk tegen te houden valt eens het momentum groot genoeg is.

'Ninewinged Serpent' is een fikse klasseplaat, die niet alleen liefde voor de oude bands laat klinken, maar die tevens het nieuwere omarmt zonder per se té vooruitstrevend te willen zijn. Die uitgekiende mix van scherpe melodieën en snedige songs maakt dit dan ook tot een zeer sterk album.

Meer over Devian


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.