Devin Townsend – of Hevy Devy voor de ingewijden – is zonder enige twijfel een van de meest veelzijdige muzikanten binnen de metal (en allicht ook ver daarbuiten). Ooit begonnen bij virtuoos Steve Vai, nam Devin al snel het voortouw bij een van de meest vernieuwende, energetische en extreme bands ooit: Strapping Young Lad. Daarnaast houdt de man er ook al jaren een behoorlijk succesvolle solocarrière op na én is hij gerenommeerd producer. 'Epicloud' is zijn laatste telg, en na de enorme bevalling van zijn vier platen tellende concept is dit meer 'back to basics', wat in het geval van Devin nog steeds erg relatief is.

Wie verwacht dat hij hier weer tekeer gaat als bij Strapping Young Lad, is eraan voor de moeite. Dat heeft Devin nog niet al te vaak gedaan en op een enkele uitbarsting na is 'Epicloud' een stuk rustiger en vooral toegankelijker dan sommigen zouden verwachten. Dat hij met het grootste gemak aanstekelijke songs kan pennen, bewees de man al vaker en dat is hier niet anders. 'Epicloud' klinkt opnieuw bijzonder gelaagd, maar het geheel is een pak vlotter verteerbaar dan sommige andere uitstapjes van de brave man.

Eerste uitschieter is al meteen 'Lucky Animals' dat een welhaast carnavaleske opbouw kent en een griezelig aanstekelijk refrein dat erg makkelijk meebrulbaar is. Dat guitige en die humor is geen nieuwe insteek (wie daaraan twijfelt, moet de clip van 'Vampira' maar eens opsnorren op het internet), maar het is wel iets waar weinigen buiten Devin mee wegkomen. 'Liberation' is dan weer een pak heftiger, en hier is die dichtgeplamuurde sound op zijn zwaarst. De gitaren knallen, de drums geven fiks gas en de strot van Devin gaat ervoor.

Naar het einde van het album komen de erg rustige songs. Zo zijn er geregeld akoestische passages te horen, en ligt de ingetogen zijde van Devin's persoonlijkheid wel erg aan de oppervlakte. Hoewel het geheel daardoor een beetje ongebalanceerd overkomt, is er geen enkele twijfel dat qua meesterschap er weinigen zijn die zo'n pakkende plaat in zich hebben en dat voor de zoveelste keer op rij. De geregelde bijdragen van lieflijke zangeres Anneke Van Giersbergen tillen de songs overigens vaak naar een hoger niveau.

'Epicloud' is vooral de poppy en relatief rustige kant van de heer Townsend, en opnieuw bewijst hij dat ook deze niche voor hem geen geheimen kent. De songs zijn puik opgebouwd, intelligent geschreven en het geheel is makkelijk verteerbaar – ook geen sinecure. De man doet het met andere woorden dus weer!

Meer over Devin Townsend Project


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.