De Canadese duizendpoot Devin Townsend flikt het hem weer: hij levert met 'The Retinal Circus' een van de meest complete dan wel geniale live-registraties sinds lang af en laat nog maar eens zien en horen waarom hij door zovelen op handen wordt gedragen. Dit dubbelalbum is een genot voor het oor, al is misschien de dvd nog net iets meer aan te raden omdat er dan flink wat beeld bij de sterke muziek te rapen valt.

Met maar liefst vijfentwintig nummers is de gehele carrière van Hevy Devy goed vertegenwoordigd, al zou de man zelf waarschijnlijk zeggen dat hij nog steeds te veel songs heeft moeten schrappen van de playlist. 'The Retinal Circus' is geen droge registratie, maar daarentegen een volledig uitgewerkte en vrij groots opgezette show. Zo heeft de man een aantal gasten uitgenodigd om de muziek extra kracht bij te zetten, waaronder zangeres Anneke Van Giersbergen en gitarist Jed Simon (Devin's kompaan bij Strapping Young Lad). Maar het geheel wordt ook opgeluisterd door de stem van Devin's eerste werkgever Steve Vai.

De muziek van Devin Townsend is altijd bijzonder gelaagd en flink overladen en daardoor soms moeilijk om live te kunnen vertalen of brengen, maar hier staan de sterren goed, want ondanks het soms drukke en bombastische karakter van de liedjes klinkt alles loepzuiver en bijzonder overtuigend. Dat er dan ook flink wat zangstemmen of extra melodieën meelopen op band is geen verwijt, maar de enige oplossing om alles te kunnen brengen zoals het hoort. De machine loopt trouwens gesmeerd, want de groep is geen moment op een foutje te betrappen. De bindteksten van de brave man zijn overigens weer van een hoog komisch niveau (“Yes, this is a musical, we're officially gay!”). De band wisselt naadloos af tussen opzwepende beukers als 'Juular', stevige rockers genre 'Vampira' of vrolijke meebrullers als 'Lucky Animals'.

'The Retinal Circus' is een geweldige opname van een muzikaal genie, die hier zonder enig probleem en met de nodige bescheidenheid zowat negentig procent van de metalen gemeenschap in zijn hemd zet. Qua uitvoering en souplesse ongeëvenaard en qua luisterplezier minstens zo geil als een otter, dat is de essentie van dit sublieme dubbelalbum.

Meer over Devin Townsend Project


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.