Wie er op het afgelopen Pukkelpop festival vroeg bij was, heeft de Nieuwzeelandse lawaaimakers van Die! Die! Die! misschien al eens aan het werk gezien. Ze hadden namelijk, na een eerdere passage in de Brusselse AB als voorprogramma van Slint, de eer om als allereerste band te spelen en zo het festival officieel te openen (in de Marquee). Door het vroege uur hebben echter niet al te veel mensen dit optreden bijgewoond, maar zij die er bij waren zullen het nog wel weten. Een wake up call in de vorm van woest gitaargeweld en bijhorende podiumacrobatie reeds om 11u20 in je maag gesplitst krijgen is niet van alle dagen, maar des te meer doeltreffend!

Het drietal uit Auckland heeft sinds de oprichting in 2003 niet stilgezeten, niet in het minst in het thuisland waar de band al een tijdje een heuse live-sensatie is. Na twee EP's en een naar zichzelf genoemd debuut verscheen recent opvolger 'Promises Promises'. Zelf geven ze als voornaamste referentiepunten voor hun sound de muziek van o.a. Joy Division, Wire, Nirvana en Sonic Youth en ook deze keer klinken deze bands weer hard door in de muziek van Die! Die! Die!: baslijnen van Joy Division gaan in de clinch met luide gitaarstormen à la Sonic Youth en het geheel heeft de bezetenheid van Wire en Nirvana. Zo heeft de baslijn uit 'Britomart Sunset' heel wat weg van deze uit 'Isolation' van Joy Division, en samen met de snerpende gitaar en opruiende vocals maakt het deze track tot één van de meest opzwepende van het album. Maar ook wanneer de heren het als in 'Whitehorses' iets rustiger aanpakken, blijft het geheel spannend genoeg en blijft er voldoende dreiging onder de muziek zitten. Deze dreiging mondt vervolgens uit in een uitbarsting als zulke nummers opgevolgd worden door orkanen als 'A.T.T.I.T.U.D.'. Met zijn venijnig klinkende drums, de prominent aanwezige baslijn en een al even simpel als doeltreffend refrein ("A, T, T, I, T, U, D"!) wederom een knaller van een song. Ook de geest van het – jammer genoeg - reeds ter ziele gegane Death From Above 1979 komt een aantal keren naar boven drijven, zij bouwden hun songs uit met louter hakkende drums en knallende baslijnen en dit is ook het geval in het korte en krachtige 'Throw a Fit'.

Die! Die! Die! bewijst met 'Promises Promises' samen met o.a. Future Of The Left en Les Savy Fav één van de meest interessante hedendaagse postpunk bands te zijn. Ook al is de energiestoot van de live-ervaring nog net iets heviger, op cd blijft de muziek van het drietal staan als een huis. De perfecte plaat om de woonkamer eens mee te restylen!

Meer over Die! Die! Die!


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.