De Braziliaan DJ Dolores is een man van de wereld. Wie hem een beetje kent denkt al gauw aan broeierige wereldmuziekfeestjes waar beats, breaks, salsa en dub de partyanimals om de oren slaan. Meer nog, een feest met deze vinylkunstenaar zonder tropische ingrediënten en exotische cocktails heeft allicht nog niet plaatsgevonden. Na de wereld twee platen doorlopend leuke evenementen te hebben geschonken, trok Dolores zich even terug in Brasilia Teimosa, een arme vissersgemeenschap in Recife. Dit heeft niet enkel gezorgd voor een herbronning en een terugkeer naar traditionele klanken, maar ook voor een bewust erg magere productie. Bovendien koos Dolores ervoor de plaat lokaal op CD-R te verkopen voor slechts 1 'real', de Braziliaanse munteenheid. Authenticiteit doet echter geen afbreuk aan kwaliteit, zo bewijst deze derde langspeler.

Met '1 Real' (ook op te vatten als 'Irréal') keert de producer terug naar zijn roots. Dit voorziet de plaat van een onbezorgd vakantiegevoel, meer nog dan zijn voorgangers, die al eens vaker met Westerse, verknipte elektronische complicaties aan de slag gingen. Neem nu 'Cala Cala': percussie op een handtrommel, traditionele vrouwengezangen en vurige trompetjes verbergen in al hun eenvoud de ritmische ontrafelingen en subtiele elektronische toetsen die dit nummer ondersteunen. Uitgesproken ritmiek, volksinstrumenten en harmonieuze, multiculturele samenzangen zijn hier dan ook de voornaamste smaakmakers - of die nu Latijns-Amerikaans, Afrikaans of Oost-Europees gekruid zijn. DJ Dolores beweegt zich dan ook bijna permanent op universeel toegankelijk, zelfs vertrouwd klinkend terrein en blaakt wederom van energie en levensvreugde. Toch durft er ook al eens een uitgesproken elektronisch drukdoenertje als 'Wakaru' tussen te sluipen, wat '1 Real' wel extra pepert. 'Shakespeare' tovert zelfs de vertrouwde, verknipte breakbeats terug tevoorschijn. Op die manier toont de muzikale goochelaar zich de perfecte verzoener tussen modern en traditioneel, authentiek en gemanipuleerd. Het quasi intrumentale 'Flying Horse' is een perfecte synthese van het bovenstaande: surfdrums en –gitaar, een hikkend skaritme en subtiele samples en keys versmelten tot één muzikale broeihaard. Als kers op deze overheerlijke, vegetarische taart krijgt de luisteraar er nog een hemelse bonustrack bij (een remix van Blacksmoke Organisations 'Danger Global Warning') en een leuke presentatievideo.

'1 Real' verkent de wereld op een frisse no-nonsensemanier. Dj Dolores presenteert opnieuw wereldmuziek met veel traditionele klanken maar bekeken vanuit een moderne, aparte invalshoek. Stuk voor stuk betreft het hier dan ook dansbare leukerdjes die het in de man zijn dj-set allicht prima zullen redden.

Meer over DJ Dolores


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.