Het Belgisch-Braziliaanse Ziriguiboom, een zijtak van Crammed, bestaat zeven jaar. Reeds zeven jaar lang presenteert het label eigenzinnige dansmuziek met Zuid-Amerikaanse wortels. Met zijn specialiteit in verschillende Braziliaanse culturen en stijlen (want die zijn er zeker!), heeft Ziriguiboom artiesten als Cibelle, Zuco 103 en Bebel Gilberto in stal. Met 'The Now Sound of Brazil2' presenteert de firma een aardig visitekaartje van zijn aanbod anno 2005 en daar mogen natuurlijk de grotere, hedendaagse Braziliaanse waarden niet op ontbreken.

Veertien tracks lang (waarvan vijf nog onuitgegeven) houdt deze plaat vast aan een zwoele cocktail van multiculturele muziek. Verwacht echter geen suikerzoete lounge of louter oppeppende, ritmische elektronica. 'The Now Sound of Brazil2' draagt een beetje een valse titel, vermits de klemtoon even vaak ligt op traditionele en pure rootsmuziek van hedendaagse artiesten. Cibelle en Celso Fonseca zorgen bijvoorbeeld voor enkele traag wiegende liedjes waarin sambaballen en schuifelende percussie voor een ontspannen sfeer zorgen. In het onuitgegeven 'Meu Amor' valt het instrumentale kader zelfs grotendeels weg en blijft enkel de zang als exotisch gegeven over, wat zorgt voor een puur en ontroerend moment. Toch bevat deze verzamelaar ook een deel expliciet moderne tracks. Hoogtepunten die te noteren zijn: het trendy duo Thievery Corporation dat Bebel Gilberto's 'Cada Beijo' omtovert tot een verkwikkende, hippe samba en het Nederlandse Zuco 103 dat in 'Love is Queen Omega' mag rekenen op heerlijk vocaal gewauwel van reggaegoeroe Lee 'Scratch' Perry. Zo houdt deze verzamelaar het midden tussen feestelijke en introverte tracks. De enige rode draad die duidelijk te ontwarren valt, is een tropische, Latino mannen- / vrouwenzang die de band met Brazilië in de verf zet.

In de categorie speciale, onuitgegeven nummers ligt ook mooi snoepgoed. Misschien spijtig dat nieuwkomer DJ Dolores tweemaal met hetzelfde nummer (waarvan één remix) op de proppen komt. Met zijn onlangs verschenen 'Aparalhagem' bewees deze uitmuntende knoppendraaier immers een erg eigenzinnige, lekkere cocktail te kunnen brouwen tussen elektronische drum'n'bassritmen en traditionele samba en salsa's. Apollo Nove als tweede nieuwkomer mag wel twee tracks presenteren van zijn nog te verschijnen plaat, waarin het thema schijnbaar 'mystiek' is (een sfeer die opgebouwd is dankzij een helpende hand van Air stuurman Yann Arnaud). Ook twee bijdragen van het feestelijke combo Bossacucanova nestelen zich netjes aan de meer moderne kant van de cd en houden 'The Now Sound of Brazil2' mooi in evenwicht.

Ziriguiboom toont met deze verzamelaar aan dat nieuwe Braziliaanse muziek erg ruimdenkend is. Op een vrij traditionele zang na, gaat de plaat zowel de elektronische, als de introverte en akoestische kant op. Op die manier presenteert dit label allicht voor elk wat wils. 'The Now Sound of Brazil2' nodigt zeker uit om met enkele artiesten uit het aanbod eens nader kennis te maken. De missie is dus volbracht.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.