Domain is een heel kenmerkende band voor het LMP-label. Daarmee weten de insiders meteen wat voor vlees ze in de kuip hebben: bijzonder melodische en vingervlugge metal, met flink wat keyboards en een toets bombast, het geheel afgewerkt met een zanger die vaak bijzonder hoge regionen gaat opzoeken. Dat plaatje is terug te vinden bij Domain, een Duitse band die met 'Last Days of Utopia' een heus conceptalbum aflevert. Maar het valt meteen op dat Domain de zaken bijzonder professioneel aanpakt en naar buiten weet te treden met een heel aardige plaat.
Het hele verhaal gaat over een reiziger die schipbreuk lijdt en op een hem onbekend eiland terecht komt. Daar ontdekt hij een maatschappij die volledig volgens het boekje een utopisch ideaal, een droombeeld vormt. Er beginnen uiteraard dingen mis te lopen door de komst van de vreemdeling, maar hoe het afloopt moet iedereen zelf maar ontdekken. Heel lang geleden leden conceptalbums vaak onder het te zware verhaal, maar Domain weet in elk geval de zaken netjes aan te pakken en het verhaal verdringt nergens de muziek naar de achtergrond. Domains klank wordt gekenmerkt door het vingervlugge gitaarwerk van Axel Ritt, snarenplukker van dienst. Hij presenteert gitaarpartijen die soms sneller dan het licht worden gespeeld, inclusief totaal geflipte solos vol notenschema's waar de doorsnee maki in de dierentuin tureluurs van wordt. Dat heeft hij meer dan waarschijnlijk geleerd van grootmeester Yngwie Malmsteen, nog zo'n notoire notenkraker. Het leuke is dat Ritt deze overdaad perfect weet in te passen in elke song én dat hij ook mooi doorheeft waar hij wel en niet mag loos gaan. Dat geeft Domain een streepje voor op de concurrentie. De keyboards zijn bij vlagen bijzonder bombastisch en daardoor ook over-the-top. Maar Domain valt op weinig missers af te rekenen, buiten een haast obligate liefdesballade, hier 'The Beauty of Love' genaamd. Dat nummer is behoorlijk zoetsappig, om niet te zeggen melig en mist de vaart die de overige nummers wel hebben.
Domain rijgt netjes de songs aan elkaar en het geheel klinkt heel mooi afgewerkt. Luisterplezier is gegarandeerd voor iedereen met een voorliefde voor gitaarhelden. Er wordt immers behoorlijk wat afgesoleerd op 'Last Days of Utopia'. Domain weet in elk geval te boeien tot het einde en dat is een heel mooie zaak.

Meer over Domain


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.