Domain is een band die grossiert in behoorlijk genrevaste heavy/progressieve metal zonder te veel liflafjes maar met een fikse scheur bombast. Hun vorige album 'Last Days of Utopia' was een zeer sterke cd met een verhaal; het nieuwe schijfje 'Stardawn' lijkt ook een duidelijk scenario te hebben. Wat wel flink verschilt tegenover de vorige, is dat er dit keer een pak meer variatie zit in de muziek. Dat maakt 'Stardawn' zowel interessanter als iets onsamenhangender.

De aftrap is in ieder geval furieus: 'All in the Name of Fire' gaat er met een rotvaart vandoor dankzij de gillende en harkende gitaren, ratelende drums en flink opgepepte zang: een waar snelheidsmonstertje dat regelmatig doet denken aan werk van onder meer Gamma Ray. De vrij hoge zang en de snelle gitaarlijnen laten weinig ruimte voor rust. 'Temple of the Earth' klinkt dan weer als een nummer uit een of andere rockopera: er zitten namelijk net iets te veel 'hallelujah!'-getinte zangpartijen in en ook de keyboards klinken soms wat té. 'I Ain't No Hero' is behoorlijk stevig en zoetsappig tegelijk, wat een vreemde combinatie lijkt maar in wezen best werkt. De grootste verrassing is het schaamteloos bluesy 'Headfirst Into Desaster' (hun spelfout overigens) dat zo lijkt te zijn weggelopen van een goeie ouwe Aerosmith-plaat. Het titelnummer is dan weer een song die het meest lijkt op het vroegere Domain: progressieve Pink Floyd-achtige intermezzi, veel keyboards en spaarzame solo's met veel op-en-neergaande bewegingen maken het beeld compleet. De song klokt af op een ruime negen minuten, maar dat is nog niets vergeleken met 'Shadowhall', dat zomaar eventjes een klein half uur duurt. Hierop haalt Domain alles uit de kast: bombast, ingetogenheid, energieke bewegingen en langzame walsen. Het is dan ook een flink werkstukje geworden dat het meest interessante deel van 'Stardawn' vormt.

Domain gaat bijzonder gedurfd te werk op dit album. Of hen dat ook in dank gaat afgenomen worden is een beetje de vraag, maar het staat wel vast dat 'Stardawn' geen seconde verveelt. Dat het eerste deel van het album nogal onsamenhangend overkomt is dan ook een klein euvel.

Meer over Domain


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.