Vijf jaar na de split in 2001 is de Amerikaanse band Don Caballero terug met een nieuwe cd. Van de originele bezetting waarmee het verhaal van de groep in 1991 begon, is alleen drummer Damon Che nog over en het Touch & Go label werd ingeruild voor het vooral in hardere muziekkringen op handen gedragen Relapse. Wie daardoor verwacht op 'World Class Listening Problem' een zwaar uitpakkend Don Caballero te horen, is er aan voor de moeite. Uiterst precies en strak afgelijnd klinkt de groep zeker wel, maar het overwegend cleane geluid stuurt de groep eerder de richting van de postrock uit dan die van de metal. Zwaar of explosief zijn adjectieven die aan deze cd niet besteed zijn. Meer nog: hier en daar wordt het algemene geluid zelfs bij momenten lichtvoetig en haast poppy. Poppy qua sound dan toch, want de songs van Don Caballero blijven instrumentaal en vermijden haast altijd de strofe-refrein vorm.

De complexiteit waarmee deze vormen worden ingevuld wisselt sterk van track tot track. 'Savage Composition' is als riff-festijn één van de meer uitdagende nummers. De gitaarlijnen worden hier aaneen geregen, waarbij het niet altijd duidelijk is of het om een nieuwe riff gaat of om een variatie van de vorige. Op 'Sure We Had Knives Around' trekt de band dan weer de kaart van de afwisseling. Vertrekkend vanuit een repetitief ronddraaiende groove zorgt gitaargetokkel voor ritmisch reliëf, waarna een hardrockriff binnenstormt om later plaats te maken voor meer ontspannen gitaren. Eenvoudiger gaat het er aan toe op 'And And And, He Lowered the Twin Down', waar onder de rook van de metallijnen een duidelijke terugkerende en dus eenvoudigere structuur waarneembaar is.

Zoals de aard van de riffs al eens verschilt, zo variëren ook de intrinsieke kwaliteit ervan en de creativiteit waarmee er gewerkt wordt. Vooral wanneer de riffs eigenlijk niet meer zijn dan korte motiefjes dreigen ze al eens onbenullig te worden, waardoor zelfs het polyfoon stapelen ervan weinig zoden aan de dijk zet. Wanneer de partijen meer inhoud hebben, blijkt dat de muziek van Don Caballero echt kan fascineren. Zo zorgt het openende 'Mmmm Acting, I Love Me Some Good Acting' voor hooggespannen verwachtingen. De manier waarop een golvende gitaarlijn en een metalriff hier gedemonteerd en vervlochten worden, is bijzonder knap om volgen. Bovendien slaagt de band er op deze cd meermaals in om fraaie roosterstructuren te creëren door kleinere partijen te stapelen. Vooral in het titelnummer werkt dit mooi, wanneer er gekozen wordt voor een onregelmatige maatsoort, geschraagd door een energieke drumpartij.

De knappe momenten op deze cd kunnen echter niet verbergen dat de plaat te snel afgewerkt lijkt. 'Sure We Had Knives Around' had een beter slot kunnen gebruiken en 'I Agree ..... No! ..... I Disagree' begint te snel af te bouwen. Hierdoor lijkt het nummer zwalpend weg te wandelen van de luisteraar, wat de dynamiek en de scherpte van Don Caballero geen eer en recht doet. En het zijn juist deze kwaliteiten die Don Caballero een bijzondere plaats kunnen geven in het muzieklandschap.

Meer over Don Caballero


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.