Geen band die op het Domino Festival 2006 zoveel indruk maakte als Battles. Met de briljante dubbel-EP 'EP C/B EP' op zak blies het New Yorkse kwartet de grote zaal van de Ancienne Belgique van zijn sokken met een eclectische crossover tussen Tortoisiaanse postrock en elektronisch experiment à la Four Tet. Iets meer dan een jaar later staan de heren in diezelfde AB om hun debuut voor te stellen. Het kleinood heet 'Mirrored' en is er eentje om te koesteren.

Het zwaartepunt van de songs ligt nog steeds in het frenetieke slagwerk en de strakke ritmiek van John Stanier (ex-Helmet, Tomahawk), die de plaat met mathematische precisie van ruggengraat voorziet. De werkwijze is ook dezelfde gebleven: vanuit een piepklein basisidee bouwt de groep alle tracks laag voor laag op, zodat de minimalistische drumpartijen naadloos versmelten met tegendraadse gitaren en flarden elektronica. Er zijn echter ook verschillen ten opzichte van Battles' voorgaande werk. Ten eerste staan er op 'Mirrored' vocalen – lees: abstracte geluidstexturen voortgebracht door het menselijke spraakvermogen, ten tweede krijgt de basgitaar een voltijdse stek in het instrumentarium. De rigide toon van 'EP C/B EP' ruimt zo plaats voor een organisch klankenpallet dat regelmatig hoge ogen gooit.

'Atlas' drijft voort op een pulserende ritmesectie, die bedolven wordt onder verknipte gitaren, weerspannige keyboards en ijle stemmetjes. Het hypnotiserende 'Tonto' is gezegend met een meesterlijke groove en zit boordevol bont geschakeerde gitaarlijnen en elektronische subtiliteiten. Tyondai Braxton experimenteert met de meest uiteenlopende stemeffecten en verheft in het heerlijk melodieuze 'Leyendecker' het neuriën tot volwaardige kunstvorm. 'Bad Trails' moet het stellen zonder percussieve beats en mist daardoor toch de impact die de stuiterende elektrotrip 'Snare Hangar' wel heeft. Na de dreigende outro 'Race:Out' kan de luisteraar echter alleen maar verbouwereerd achterblijven. 'Mirrored' is dan ook een moker van een plaat.

Meer over Battles


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.