Battles is de nieuwe groep van gitarist Ian Williams (Don Caballero, Storm and Stress). Hun derde release 'B EP' pronkt met walgelijk experimentele songtitels als 'SZ2', 'TRAS3' en dies meer. Het lijkt haast voldoende voor een gezond wantrouwen, dat gelukkig volledig ongegrond blijkt. Deze EP is uiterst inventief en technisch sterk staaltje experimentele rock, overigens een term die veel te beperkend is voor Battles.
Opener 'SZ2' is een elf minuten durend nummer dat langzaam opbouwt met rustige lofi-gitaren alvorens los te breken in een waanzinnige rondedans van thema's. Op het eerste zicht lijkt het of Battles gewoon 3 à 4 leuke riffs na elkaar geplakt heeft, maar menige beluistering later is het volstrekt duidelijk dat er wel degelijk een zelfs aardig complexe structuur is. Op een gegeven moment spelen de drie gitaren elk een ander thema, in een andere maatsoort, en dit zonder dat het haperend of gemaakt gaat klinken. Battles toont hier dat het technisch sterke muzikanten herbergt. Het nummer heeft één groot schisma waar alle voorgaande thema's overboord worden gegooid, het tempo drastisch wordt verhoogd en een druk, dansbaar ritme gaat overheersen. Het tweede nummer 'TRAS3' is niet meer dan één op delay drijvend thema dat een minuut lang herhaald wordt en bijgevolg niet echt weet te boeien. Maar er is afwisseling met het vrolijke 'IPT2', dat begint met tegengestelde gitaarpartijen, waarover daarna wat vreemdsoortige geluiden (een dronken blokfluit?) worden gesmeerd. Het nummer dat het meest uit de band springt is het voor de verandering niet van ingewikkelde gitaarpartijen bulkende 'BTTLS', een soundscape van twaalf minuten lang die wat aan verafgelegen slagvelden doet denken, maar slechts met mate. Soms verrast het nummer met plots gekraak, maar meestal is het niet meer dan wat schaars computergebliep en geruis, met daarbij licht esoterische junglegeluiden. Meer naar het einde komt er beterschap, met gesamplede en verminkte cymbalen, maar toch blijft 'BTTLS' een weinig boeiende tot zelfs vervelende manier om twaalf minuten door te brengen. Het laatste nummer, 'DANCE', start met hectisch gesamplede beatboxgeluiden waarover een snelle drumpartij gespeeld wordt. De basis van de melodie wordt gelegd door een orgelpartij, waarboven con- en dissonante gitaren en een overdriven orgel te horen zijn. Het nummer bevat misschien iets te veel herhaling, maar blijft toch behoorlijk ijzersterk.
'B EP' is een erg boeiend en verre van alledaags schijfje, met uiterst complexe en originele composities. Jammer genoeg breekt 'BTTLS' het geheel wat te veel. Al de andere nummers zijn erg knap, ingewikkeld en uitgebalanceerd.

Meer over Battles


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.