Doomcollectief Draconian is behoorlijk 'hot' en dat zal met dit album zeker en vast niet veranderen, wel integendeel. De band vestigde de aandacht op zich dankzij het zeer sterke debuut 'Arcane Rain Fell' waar epische en melancholische songs, voorzien van gromvocalen, spoken word en sporadische vrouwenzang de boventoon mochten voeren, lieten als tussendoortje 'The Burning Halo' op de wereld los (een heropname van enkele oude songs) en nu is er dan 'Turning Season Within'. Voor een gedeelte borduurt Draconian verder op hun grondslagen, maar tegelijkertijd zijn er een aantal wijzigingen in de muziek gekomen die een aantal mensen mogelijk met verbazing kunnen slagen.

Al van bij opener 'Seasons Apart' is het raak: niet alleen is de rol van de zangeres een groot deel opgeschroefd (lees: ze domineert het hele nummer), ook het tempo is fiks omhoog gegaan. Het leukste is dat het overheersende gevoel van melancholie en eenzaamheid bewaard is gebleven, maar voor een doomband speelt Draconian plots wel ridicuul snel. Het komt gelukkig de afwisseling ten goede, want alweer een plaat met trage songs zou net iets te voorspelbaar zijn. De dubbele basdrums mogen vrolijk roffelen en de gitaren zijn ook behoorlijk uptempo. En toch slaagt dit collectief erin om troosteloosheid een gezicht te geven. Faut le faire. 'When I wake' is van hetzelfde sterke laken een broek: alweer behoorlijk snel (naar doom-maatstaven) en veel ruimte voor de vrouwelijke zang. Wie echter vreest dat Draconian plots een van die gothic formaties zou worden waar enkel een zangeres naar voren wordt geschoven, kan gerust ademhalen. De ultrabrute grunt van frontman Anders Jakobson is nog steeds bijzonder prominent aanwezig. De man is dan ook gezegend met een strot die niet alleen de mussen van de daken kan doen trillen, maar die terzelfdertijd nog zeer goed verstaanbaar is, en dat is zeker en vast geen sinecure.

Draconian is er in geslaagd om binnen hun stijl te verrassen en trouw te blijven aan hun originele opzet en dat is een mooi staaltje vakmanschap. De maturiteit is er ondertussen en als de band platen van dit kaliber blijft afleveren, is er nog veel moois op komst.

Meer over Draconian


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.