De in Wenen wonende producer [dunkelbunt] zal het koude winterweer niet snel aan zijn hart laten komen. Met zijn vlotte, eclectische mix van psychedelische elektronica met de meest uiteenlopende culturele invloeden en collaboraties aanbidt Ulf Lindemann steevast een subtropische zon. Op 'Raindrops and Elephants' herinterpreteert de man werk van het Berlijnse Piranha-label. De plaat biedt een allegaartje van opgefriste songs en remixen vol dub, dancehall, Afrikaanse, Oosterse en Balkaninvloeden in een zorgeloze, ontspannen sfeer. Met medewerking van een handvol gasten en wereldsterren, biedt [dunkelbunt] dus een modern wereldmuziekfeestje aan.

Een tropische mengelmoes van psychedelische jazz, space elektronica en etnische instrumenten is de onuitputtelijke basis waar de klanktovenaar zijn creatieve ei in kan leggen. Dat mag gaan van een rondtollende introductie waarin glijdende klanktapijten zich met natuurgeluiden en een bluesgitaartje vermengen ('The Rain') tot een door breakbeats aangespoorde ragga-remix van de Algerijnse Watcha Clan ('Balkan Qoulou') waar de Keniaan Cloud Tissa met zijn fabuleuze toasts de plak zwaait. Afwisseling genoeg dus op deze plaat die culturele grenzen genadeloos platbombardeert. Wat immers te denken van een bijna negen minuten durend balkanspektakel met blazervuurwerk van het Boban i Marko Markovic Orkestar (de live op Roskilde opgenomen weergave van 'Cinnamon Girl') of het heerlijk laidback-moment met wahwah-gitaar ('Give You Action') waarin wederom Cloud Tissa de gemoederen beroert? Op zich klinkt dat allemaal nog niet te gek, maar de grootste troef van deze cd is dat al deze tien tracks - extra remixen niet meegerekend – niet enkel hip, maar ook ontzettend spontaan klinken. Zigeunervedel, conga, tabla of harmonica helpen her en der wereldlijke accenten te leggen en zitten netjes in het feestelijke geheel verwerkt. Tegelijkertijd worden Libanon (Ihsan-al-Mounzer) met het voormalige Jerusalem (Ruth Yaakov) verzoend in een heerlijk Oosters 'Nowadays'. Op die manier weet [dunkelbunt] in elk geval zijn aanhoorders schitterend te entertainen.

Een livetrack, wat remixen, een fleurige video: het is erg moeilijk om hier werkelijk van een coherent album te spreken. 'Raindrops and Elephants' is eerder een feestelijke wereldreis met zowel uitbundige als intense momenten waarbij een goed gevoel primeert. In combinatie met de prima kwaliteiten van de man als geluidscocktailshaker en producer zorgt dat voor een heerlijk schijfje dat lang vers zal blijven.

Meer over [dunkelbunt]


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.