Nadat de heren van Dying Fetus een klepper van formaat hadden afgeleverd met 'Descend Into Depravity', bleek het even tijd om de batterijen wat op te laden. Toegegeven, er werd een hele zwik aan heruitgaven op de wereld losgelaten, en met 'History Repeats' een klein tussendoortje, maar het bleef toch vooral uitkijken naar nieuw materiaal. Dat is er nu in de vorm van 'Reign Supreme', een schijfje dat meer teruggrijpt naar de oude Dying Fetus zonder daarom aan impact in te leveren.

Het trio rond opperhoofd John Gallagher begint in elk geval erg furieus aan 'Reign Supreme' dankzij 'Invert the Idols': zonder boe of ba vliegen meteen de sweep pickings van zowel bas als gitaar een luisteraar om de oren. Die hoge graad van techniciteit is vooral sinds het album 'Killing on Adrenalin' een typisch kenmerk geworden en het is sterk hoe de band het vingervlugge spel naadloos kan omsmeden tot pakkende songs.

Dying Fetus gaat overigens netjes op zijn elan verder met een resem songs waarbij snelheid en compleet over-the-top gierende solo's de plak zwieren. Nochtans durft de band geregeld op het rempedaal te gaan staan, wat resulteert in een paar van de logste en meest groovy breaks van de laatste jaren, een kunst die ze ondertussen geperfectioneerd hebben.

Hoewel 'Reign Supreme' dus opnieuw blaast als de besten en de kenmerkende stijl van Dying Fetus prominent aanwezig is, blijkt het album toch een tikkeltje lichter uit te vallen dan 'War of Attrition' of 'Descend Into Depravity'. Voor een of andere bizarre reden blijven de nummers deze keer wat minder goed hangen. Dat is een vrij relatief gegeven, want dit trio knalt als vanouds het gros van de concurrentie zonder genade naar huis en het was immers behoorlijk moeilijk om het voorgaande album te overtreffen.

Met deze schijf consolideert Dying Fetus zijn status aan de top en laten Gallagher en co. opnieuw horen waarom zij zonder twijfel het strakste en beste death metaltrio van het moment zijn. Het ene moment hypernerveus, het volgende tergend traag als een pletwals en dat alles met uitstekende songs. 'Reign Supreme'? These guys do.

Meer over Dying Fetus


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.