De Noorse componist Edvard Grieg is wereldberoemd geworden met de 2 suites uit Peer Gynt. Dit is een van de klassieke werken die waarlijk iedereen kent. De laatste jaren echter is er hoe langer hoe meer interesse voor de volledige partituur. Deze muziek dient als begeleidingsmuziek bij een toneelstuk, namelijk Peer Gynt van Ibsen. Het is een verhaal over een boerenzoon die de noodgedwongen de wereld rondreist omdat hij altijd wel iets mispeutert en er bijgevolg een aantal mensen achter hem aan gaan. Zo slaagt hij erin om een bruid op haar eigen huwelijk te versieren en zo meer. Na vele omzwervingen komt hij eindelijk terug thuis en vindt daar zijn geliefde die al die tijd op hem gewacht heeft. Edvard Grieg is een componist uit de nationale scholen. Dit zijn een aantal componisten die vooral de liefde voor hun vaderland bezingen in hun muziek en daar dikwijls de eigen volksmuziek voor gebruiken. Het leuke aan Peer Gynt is dat Grieg voor dit stuk meer dan alleen maar Noorse muziek gebruikt, maar het hoofdpersonage qua stijl volgt op zijn lange reis.
De muziek op deze plaat is een lange suite uit Peer Gynt. Van de originele negentig minuten blijft een vol uur over. Alle overbekende passages uit de twee suites die Grieg zelf samenstelde behoren tot deze compilatie aangevuld met een aantal stukjes muziek die tot nog toe minder gespeeld werden.
Het stuk begint in een opgewekte stemming: een bruiloft. Na korte tijd hoort men echter al het romantische verleidingsthema opduiken. Peer heeft zonet de bruid versierd en de bruidegom kan er niet mee lachen, dit wordt vertaald door een fantastische altvioolsolo, maar Peer haalt het en hoewel hij nu wel een vrouw heeft moet hij op de vlucht. Het leuke van deze suite is dat de solopassages van de viool en de zangers er bij ingevoegd zijn, wat een veel beter aaneensluitend geheel vormt in vergelijking met de klassieke suites. Een volgende hoogtepunt volgt in de 'Hal van de Bergkoning'. Diep in de onderbuik van het orkest begint een steeds feller wordend thema aan een langgerekte crescendo. Hoewel dit stuk eveneens overbekend is wordt men als luisteraar toch verrast door de koren die weggelaten zijn in de klassieke suite en die nu natuurlijk nóg extra kracht toevoegen aan dit stuk. Hoewel Peer een nieuw onderkomen schijnt te hebben gevonden te hebben duikt er plots een nieuw probleem op. De bloedmooie dochter van de bergkoning. Peer kan het weer niet laten en moet opnieuw op de vlucht. De dans van deze bergprinses is een prachtig stukje balletmuziek, dat kracht en sensualiteit perfect combineert. Een paar stukjes verder volgt de overbekende 'Morgenstemming' die natuurlijk niet mocht ontbreken. Dit teder en fragiel stukje muziek wordt schitterend uitgevoerd en ondanks het feit dat deze muziek al lang grijsgedraaid is blijft het ontroerend. Een volgend hoogtepunt vormt de terugreis van Peer. Het hoofdpersonage neemt een schip terug naar Noorwegen, maar komt in een storm terecht. Het schip vergaat en Peer spoelt als drenkeling aan. De muziek bij deze scène is krachtig een geeft zowel de kracht van de storm als de angst van de bemanning schitterend weer. Even later komt Peer terug thuis en hoort zijn geliefde zingen, het verleidingsthema uit het begin duikt terug op en het einde kondigt zich aan. Peer sterft in de armen van zijn geliefde.
Dit is een prachtige uitvoering van een schitterend stuk muziek. Het Nationaal Orkest van Estland mag dan wel een nobele onbekende zijn in onze contreien, het zet hier wel een hoogstaande uitvoering neer. Haarfijne intonatie, een prachtige orkestkleur, steengoede solisten en een overtuigende interpretatie, wat wil een mens nog meer.

Meer over Edvard Grieg


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.