Halverwege de jaren '90 bracht Company Flow het grensverleggende 'Funcrusher Plus' uit, waarmee de groep in de marge van de hiphopbeweging een experimentele stroom onder de aandacht bracht. Een van de groepsleden was Jamie Meline, alias El Producto ofte El-P. Nadat Company Flow uiteengevallen was, richtte Meline het Definitive Jux label op, dat hard timmerde aan de weg van de alternatieve hiphop. Tussendoor werkte hij samen met onder andere Beck, The Mars Volta en Nine Inch Nails. In 2002 bracht hij een eerste soloplaat uit, waarop met 'I'll Sleep When You're Dead' een opvolger komt.

Met opener 'Tasmanian Pain Coaster' laat El-P meteen zien wat hij waard is. Dreigend zwelt een geluidspoel aan om plots open te splijten in een vette beat en zware bassen. Voortdurend is er allerlei leuks te horen: trompetten, zang, gitaar en een ronduit magistrale pianopartij dwalen tussen geluidseffecten. El-P zet zijn rap in als muzikale kracht door assonanties en een ijzersterk ritme. Het nummer varieert met een perfecte timing en blijft ondanks de drukte transparant en gebalanceerd. In 'Smithereens (Stop Cryin)' kiest El-P voor een aanpak die dichter bij drum 'n bass aanleunt: nerveuze beats sputteren doorheen achteruitgespoelde klanken (waartussen verrassend genoeg een dwarsfluit zit). Stemmen worden vervormd, waardoor geluid duidelijk voorgaat op tekst. Dat is ook te horen op het geweldige 'Drive', dat groovet dat het een lieve lust is. Wanneer El-P ervoor kiest om plots even de chaos achterwege te laten en de beat met een stevige synthbasis te laten voortdreunen, valt alles voor een extatisch moment perfect samen om dan weer alle kanten op te knallen.

El-P's knipt en plakt zijn muziek bij elkaar en creƫert op die manier een heel persoonlijk geluid dat ondanks het altijd aanwezige experiment groovy en dansbaar blijft. Zijn hiphop zit perfect in elkaar en laat een immens brede invloed horen. De combinatie van excentriek gesample en gedoseerd verhakkelde breakbeats is hoogst intelligent, maar wordt nooit ondoorzichtig. El-P orchestreert chaos op een verteerbare manier, zodat het moeilijk wordt om hem gelijk te geven als hij in 'The Overly Dramatic Truth' rapt: "you think that I'm a genius but I know that I'm a whore."

Meer over El-P


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.