Het begint behoorlijk goed te lopen voor het Zweedse Evergrey. De groep rond Tom Englund en Henrik Danhage presteert het om telkenmale uitstekende melodieuze metalalbums op de wereld los te laten en de appreciatie voor hun inzet liet dan ook niet op zich wachten. Het grappige is dat hoewel Evergrey soms behoorlijk vernuftig uit de hoek komt, de nummers steevast een zekere soepelheid hebben die maakt dat ze makkelijk verteerbaar zijn. De neus voor aangrijpende hooks en riffs maakt het plaatje compleet. Op 'Monday Morning Apocalypse' is het trouwens de eerste keer dat de meeste songs onder de vijf minuten-grens blijven, maar net als de voorgaande releases is ook dit weer een parel van vooruitstrevende metal.

Evergrey verstaat de kunst om met verve agressieve stukken toch melodieus te maken en dat geeft het geheel een onweerstaanbare drive. Zo hebben nummers als de titeltrack, 'The Curtain Fall' of 'I Should' ruwe lappen gloeiend metaal in de aderen, verzacht door verschillende lagen extra gitaarlijnen. Een fikse troef is de stem van frontman Tom Englund: zijn hese en verleidelijke zang sleept makkelijk iedereen mee de wereld van Evergrey in. Het moet trouwens gezegd worden dat hij dit live ook moeiteloos kan waarmaken: de dvd 'One Night to Remember' laat dat perfect horen. De rol van toestenist Rikard Zander is op 'Monday Morning Apocalypse' trouwens groter uitgevallen dan voorheen. In plaats van meer de gaten op te vullen en sfeer te scheppen, mag de man deze keer voluit gaan. Dat levert vaak mooie duels tussen gitaar en keyboards op. Dit alles zou natuurlijk niets zijn zonder de solide begeleiding van zowel bassist Mikael Hakansson en drummer Jonas Ekdahl. De opzwepende drumpatronen en de donderende bas stuwen de band voort aan een fiks tempo. Nochtans is Evergrey nooit te beroerd om het gaspedaal te lossen en een rustige ballade te spelen. 'The Dark I Walk You Through' is daar een mooi voorbeeld van: Evergrey verzandt nooit in pathetiek of te gezwollen emoties. Het klinkt heel eerlijk en snijdt recht in het hart.

Het leidt geen twijfel dat de triomftocht van Evergrey verder gezet wordt met 'Monday Morning Apocalypse'. Immers, deze plaat bulkt van de pakkende songs, voorzien van een geweldig geluid. Evergrey bestaat uit een bende rasmuzikanten die hoorbaar plezier beleven aan hun creaties en dat plezier moeiteloos overdragen op de luisteraar.

Meer over Evergrey


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.