Sommige bands doen het graag langzaam aan omdat kwaliteit nu eenmaal tijd nodig heeft om tot volle wasdom te komen. Een band die de lange weg heeft genomen is zonder twijfel het Zweedse Evergrey. De groep begint nu pas erkenning te krijgen voor haar sterke platen en wist de fanschare traag maar gestaag uit te bouwen. Het hoogtepunt tot hiertoe was vorige schijf 'Recreation Day', dat zelfs een nominatie voor een Zweedse Grammy kreeg. En nu levert Evergrey met 'The Inner Circle' alweer een prachtalbum af. Het is een raadsel waar mastermind Tom Englund het vandaan blijft halen.
Wie kan er trouwens rouwig zijn om het feit dat de heer Englund een perfect gevoel voor het schrijven van prachtnummers heeft? Zoals ook het geval was bij de overige Evergrey-albums loopt door 'The Inner Circle' een rode draad, in dit geval geloof of het gebrek daaraan. Englund roept een aantal intrinsieke vragen op en laat de luisteraar zelf conclusies trekken. Het wordt nergens prekerig. Gelukkig maar, want dat zou veel van de aantrekkingskracht doen verdwijnen. Evergrey grossiert in een bijzondere vorm van progressieve metal, aangezien de songs zelf niet uit hun voegen barsten van moeilijk te verteren of ingewikkelde passages. Het blijft strak en pakkend en de nummers zitten stuk voor stuk sterk in elkaar. Geen noot is te veel, geen tempowijziging zit niet op zijn plaats. Evergrey kan fans van diverse soorten metal aanspreken omdat de band zelf niet voor één gat te vangen is. In de stevige stukken waarin genadeloos op de gitaren wordt gehakt en de drums razen, zijn nuances van death metal te vinden (bassist Michael Hakansson speelde overigens eerder bij death metalband The Forsaken). De sfeerschepping, opgeroepen door de begeesterende keyboards en de gekwelde zang van Englund is een link naar het duistere van doom en gothic. De diverse melodielijnen en solo's zijn dan weer een ode aan de heavy metalgoden van Iron Maiden of Judas Priest. Evergrey laat die hele mix organisch klinken en schakelt moeiteloos over van snel naar traag of van zwaar elektrisch naar ingetogen akoestisch. Uitschieters noteren zou zonde zijn, want 'The Inner Circle' boeit van de eerste tot de laatste noot.
Evergrey kan door deze plaat enkel fans bijwinnen. Dit is namelijk één van die bands die hét heeft: charisma en overtuigingskracht gekoppeld aan een no-nonsense instelling en liefde voor de muziek. Er is veel hoop voor de toekomst van de metalgemeenschap en die hoop heet Evergrey.

Meer over Evergrey


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.