Toen het machtige Carcass een aantal jaar dood was (ondertussen zijn de heren opnieuw aan het toeren), nam het Amerikaanse Exhumed de rol van peetvaders der gore/grind over. Het was een publiek geheim dat deze jongens er alles aan deden om meer Carcass te zijn dan Carcass zelf, en dat ging hen wonderwel goed af. De laatste tijd was het relatief stil rond Exhumed, maar nu slaan ze terug met 'All Guts, No Glory', een album dat behoorlijk verrassend is, al blijven de belangrijkste kenmerken van deze vetzakskes nog perfect overeind.

Exhumed duwt nog graag het gaspedaal in, en dat geeft het geheel een heerlijke drive. In tegenstelling tot vele collegae gaan ze echter nooit te ver in die snelheid, en zit de kracht in de smakelijke polkabeats die de drummer neerlegt. Het gitaarwerk is zonder meer groovy te noemen, en de dubbele vocale aanval (een diepe grom en een hogere kwijlstrot) geeft de broodnodige variatie. Het lompe karakter van de muziek heeft echter plaats gemaakt voor meer subtiliteit, al is dat laatste in het geval van Exhumed allicht vrij relatief.

Waar de extremiteit vroeger meer werd opgezocht, hebben de heren van Exhumed op dit album meer naar melodie gezocht. Dat vertaalt zich in een erg groot gehalte aan solo's en aan zwierige melodielijnen, die de gortige lappen tekst en brute muziek verluchten en alles erg swingend krijgen. Daarnaast valt ook op dat humor nog meer dan vroeger onderdeel uitmaakt van het beest dat Exhumed heet. Tekstueel gesproken gaat het nog altijd over lijken in verschillende staat van ontbinding, maar het geheel is gewoon grappiger dan vroeger en de pathologische handboeken zijn gekoppeld aan zelfrelativering. Dat maakt dan ook dat 'All Guts, No Glory' gewoonweg heerlijk vertier is.

Met dit album bewijst Exhumed eens te meer dat goregrind mét zelfrelativering vlot gespeeld kan worden, en heerlijk kan klinken. Misschien gaan sommige mensen de iets hogere graad van sofisticatie vreselijk vinden, maar feit blijft dat op vlak van pathologie en metal weinig acts kunnen tippen aan de losgeslagen bende van Exhumed.


Meer over Exhumed


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.