Uit Noord-Oost-Engeland, dezelfde contreien die onlangs ook al Maximo Park en The Futureheads voortbrachten, komt nu ook Field Music overgevlogen. Veel van de huidige en voormalige Field Music-leden hebben trouwens bij één van deze twee groepen gespeeld, of doen dat nog steeds. Door de wisselende bezetting kan de groep prat gaan op een uitgebreide collectie aan invloeden die ze met graagte tentoonstellen. Na de release vorige zomer in Engeland is hun debuutalbum nu ook hier beschikbaar. En dat bulkt van de originele, frisse en uiterst Britse popsongs.

Elk nummer is een collage van fijne melodieën, afwisselende ritmes met hier en daar een maatwisseling en gelaagde arrangementen die met een bijna obsessieve zin voor detail is uitgewerkt. 'If Only the Moon Were up' bijvoorbeeld is zeer zomers georkestreerd met olijke blazers en een tropisch jengelende lap steel maar het is de fijnzinnige percussie die het nummer helemaal af maakt. 'Tell Me Keep Me' begint met een wat overstuurde baslijn en krijgt dan meteen Beatles-allures mee door de hoge zang, een kort strijkersarrangement en een typisch achtergrondkoortje. Halverwege het nummer overweegt Field Music om even in chaos uit te barsten maar dat idee wordt gauw weer overboord gegooid. Op harmonisch vlak zijn duidelijk invloeden uit de jazz actief, bijvoorbeeld in de minimalistische gitaarintro van 'It's Not the Only Way to Feel Happy' en in de originele bluesverwerking 'Got To Get the Nerve' Ook al kan men door de vele breaks en ongebruikelijke tekstplaatsing in sommige liedjes ritmisch de draad al eens kwijt raken, uiteindelijk blijken toch alle puzzelstukjes te passen.

Af en toe komt de nostalgie even bovendrijven maar meestal geeft de muziek een vrolijke indruk. Een veelzijdige benadering van maatsoorten, ritme en klankkleuren tekent de hele plaat. Lang verwijlen bij één bepaald thema is er dus zelden bij en als het al gebeurt dan meestal eerst met kristallijnen keyboards, dan met een melancholieke melodica en vervolgens met een swingend strijkkwartetje of op zijn minst met toevoeging van talrijke toeters en bellen. Field Music speelt op deze plaat alle troeven uit die een brede muzikale achtergrond biedt.

Meer over Field Music


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.