Durf geen new age- of ambientachtige dingen te denken bij het aanhoren van de bandnaam Field Music. Dit plaatje mag dan openen met de sample van tafelende gasten in een restaurant (de 'junkfoodkeet' op de hoes?), het is verder toch een en al pop dat hier de klok slaat. Dit goedgemutste trio uit Sunderland houdt niet enkel van vrolijke melodietjes met een licht retrokarakter, maar is ook snel op sleeptouw genomen door groten als Belle & Sebastian, Maxïmo Park en Architecture in Helsinki. Het hoeft dus niet te verbazen dat de tweede langspeler van Field Music al eens complex en hoekig durft over te komen, ook al blijft het basisgegeven 'vlotte, op en top Britse popmuziek'.

Even teruggrijpen naar de tijden van dat populaire Engelse kwartet met hun gekke pothelmkapsels, 'The Fab Four'. Het heerlijk getitelde 'A House is not a Home' lijkt wel de ontbrekende parel uit de catalogus van The Beatles: een mooi huppelend ritme, met een vrolijk pianoriedeltje, een tikkeltje sfeerstrijkers en een tempo om oppergelukkig van te worden. Ook bands als The Beach Boys of The Housemartins lijken voortdurend in de muziek van deze heren terug te keren. Dankzij een lieflijke samenzang met veel 'ooh' en 'aah'-aanvullingen brengt dit plaatje het zonnetje in huis. Toch zit er af en toe een klein addertje onder het gras. Naar het voorbeeld van Belle & Sebastian teert 'Tones of Town' op suikerzoete liedjes met veel piano en ritmische ingrediënten die telkens ook enkele onvoorspelbare maar nooit echt onaangename wendingen vertonen. Elk van de elf bijdragen getuigt dan ook van een grote originaliteit en inzicht in songstructuren. Vlotte elementen zoals een steeds weerkerende gitaarslag ('In Context') of een leuk pianodeuntje ('Closer at Hand') verdoezelen de muzikale spitsvondigheid van de andere instrumentale partijen. Zo gaat de cd geen seconde vervelen, terwijl hij toch erg lichtvoetig blijft. Zonder enige schroom mag het dan ook gezegd worden: "Field Music is fun".

Op dit leuke plaatje grijpt het grappende trio zonder enige schaamte terug naar enkele grote, bekende helden. Toch zit alles net dat tikkeltje moeilijker in elkaar dan op het eerste gezicht lijkt. Elke song blijkt een zorgvuldige puzzel te zijn waarbij herkenbare partijen elkaar vinden. Zo geeft 'Tones on Town' stukje bij beetje zijn geheimen prijs. Hoewel de winter nooit echt is doorgebroken, kondigt Field Music toch alvast een fijne lente aan.

Meer over Field Music


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.