Franz Danzi schreef zijn negen kwintetten voor blazers aan het begin van de negentiende eeuw, in navolging van de Bohemer Antonin Reicha in Parijs. De kwintetten, voor fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot van beide componisten zijn opgezet in dezelfde geest als strijkkwartetten, met onafhankelijke, virtuoze partijen voor elk van de vijf muzikanten. Hoewel Danzis negen kwintetten tussen 1820 en 1824 geschreven werden, ademen ze nog sterk de geest van Haydns muziek uit. Het zijn vierdelige werkjes, heel ontspannend om naar te luisteren, met een klassieke, vier-delige 'symfonische' structuur en een archaïsch menuet in plaats van een sneller scherzo als derde deel. Deze drie cd's zijn een compilatie van eerder gemaakte opnames door blazers van de Berliner Philharmoniker. Als toemaatje sluit elke cd met een kwintet voor blazers en piano. In het geval van de twee kwintetten op.53 en 54 gaat het over miniatuur pianoconcerto's, waar de vier blazers de rol van het orkest op zich nemen en de piano op de voorgrond staat, maar in het eerste kwintet op.41 is er meer sprake van echt samenspel tussen piano en blazers.

De twaalf verschillende werken op deze verzameling worden heel elegant en vlot gebracht, zonder maniërisme of drama, als ontspanningsmuziek eigenlijk. Toch toont de grote kwaliteit van het ensemble zich in de manier waarop de muzikanten op elkaar zijn ingespeeld, de natuurlijke en logische manier waarop er met dynamiek wordt omgegaan of waarop solo's, in welk instrument ze ook zitten, altijd moeiteloos op de voorgrond kunnen treden en bescheiden begeleid worden. Tempi liggen doorgaans erg vlot, zonder haastig te klinken, en dialogerende passages grijpen knap in elkaar. Trage delen worden met veel gevoel gebracht – en kunnen niet zelden ontroeren, zoals in het verrassend mooie trage deel uit het klavierkwintet op.41, terwijl de trio's uit de menuetten met een achttiende-eeuwse elegantie gebracht worden. Pianist Love Derwinger speelt misschien met een wat grootse klank en nogal wat nagalm, maar heel precies en net zo elegant.

Al hoef je misschien geen grootse composities te verwachten met deze uitgave, toch is dit pretentieloze muziek die meteen aanslaat en soms werkelijk kan verrassen door zijn eenvoud en charme. Bovendien maakt de schitterende uitvoering er heel ontspannen en gemakkelijk luisteren van.

Meer over Franz Danzi


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.