Als eerste release van Barbara Handricks' nieuw label Arte Verum is de keuze van repertoire eerder minder voor de hand liggend en zelfs wat gewaagd. De Spaanse componisten Granados, de Falla, Obradors en Montsalvatge zijn dan misschien ietwat bekend voor hun symfonische muziek en concerti, hun liederen zijn dan weer voor het grote publiek iets totaal nieuws.

De cd opent met de 'Tonadillas' van Enrique Granados, acht liederen die erg volks en vrolijk klinken. Zijn 'Canciones amatorias', die wat verder op deze plaat staan, zijn dan weer meer ingetogen (in zover een Spaanse melodie ingetogen kan klinken) en lieflijk, met een wiegende begeleiding in de piano. Pianist Love Derwinger geeft een stevige steun met zijn zachte en toch kordate touché. Barbara Hendricks durft ook naar een quasi spreekstem te gaan in de laagte, wat heel expressief overkomt.

Fernando Obradors gebruikt in 'Del cabello más sutil' de piano als harp, met lang uitgesponnen, fijne akkoorden die over de hele pianotessituur vloeien. 'Chiquitita la novia' begint dan weer met een typisch Spaans dramatische 'Aah', wat Hendricks met haar brede stem misschien net iets té dramatisch maakt. Ze zingt ook vaak met dezelfde kleuren, waardoor bij een eerste beluistering alles wat op elkaar lijkt.

De 'Cinco canciones negras' van Xavier Montsalvatge hebben als gemeenschappelijk thema 'de neger'. Het eerste lied, 'Cuba dentro de un piano', schetst een Cubaanse atmosfeer en klinkt wat slepend, met trage habañera-ritmes. Derwinger schept een rustige, luie siësta-sfeer met heel veel smaak. Soms schieten er impressionistische akkoorden tevoorschijn, zoals in 'Chevere'. Maar Montsalvatges 'Canto negro' keert dan weer met zijn Afrikaanse tekst en ritmes terug naar de roots van 'de neger'.

De cd sluit af met muziek van Manuel de Falla. Eerst zijn 'Siete canciones populares españolas', zeven volksliederen van verschillende soorten dansen en melodieën, zoals in 'Seguidilla murciana' of 'Asturiana'. In 'Polo' imiteert de Falla de flamencogitaar-ritmes in de piano met dezelfde, snel herhaalde noot. Als laatste stuk op deze cd staat een traditioneel catalaanse volksmelodie, 'El Cant dels Ocells', door de Falla bewerkt voor solostem met koor. Hendricks zingt de melodie op een zacht klankentapijt, hier en daar zingt het koor wat tekst mee. Een rustige afsluiter voor deze eenvoudige plaat.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.