De zes 'moments musicaux' D.780 en de vier 'impromptus' D.899 behoren tot de meest gespeelde pianowerken van Schubert en waarschijnlijk ook tot de meest gespeelde pianowerken van eender welke componist. Het zijn relatief korte, vroegromantische karakterstukjes die minder doordacht zijn als Schuberts late pianosonates maar beslist dezelfde gave voor melodie en sfeer laten horen waarvoor Schubert zo gekend is. De jonge Franse pianist David Fray is met deze Schubert plaat (die naast de 'moments musicaux' D.780 en de 'impromptus D.899' ook een 'allegretto' in c mineur voorstelt) niet aan zijn eerste opname toe: twee eerdere opnames koppelden muziek van Bach aan muziek van Pierre Boulez maar met deze laatste cd duikt Fray het romantische repertoire in.

Schuberts pianominiaturen zijn al door ettelijke pianisten onder handen genomen maar Frays delicate, intieme aanpak valt toch op. Hij is niet bang om een fluisterend zachte dynamiek op te zoeken en dat geeft Schuberts trage, stille passages een heel broos, gevoelig karakter. Luister maar naar het tweede uit de zes 'moments musicaux', die bij David Fray nog eens extra triestig klinkt. Of naar het begin van de derde 'impromptu', waar Fray een touché uit de kast haalt die zo licht is dat men tijdens de eerste noten haast geen aanslag hoort.

Het vierde 'moment musical' bezit een delicate, spitse articulatie die goed bij Chopins muziek zou passen, net pedant genoeg in haar uitvoering en met uiterste aandacht voor de plaatsing van elke noot. Fray laat zijn instrument nooit echt overweldigend klinken maar dat maakt momenten waarop hij dat wel doet des te opvallender. Zo zet hij bijvoorbeeld zijn bassen droogjes in de verf in de vierde 'impromptu'. Maar dit blijft in wezen delicate muziek, zonder virtuositeit en Fray vermijdt dan ook elk voorbeeld van opzichtige pianotechniek. Zo komt het dat de tweede 'impromptu' betrekkelijk langzaam gespeeld wordt, niet als een waterval aan noten maar als een perfect gecontroleerde, gevoelige melodielijn.

David Fray presenteert een coherente en intieme kijk op Schuberts muziek. Dit mag dan standaardrepertoire zijn, het doet altijd plezier om te horen dat iemand met het talent van Fray zijn luisteraars kan blijven verrassen met een degelijke, expressieve uitvoering als deze die niet probeert om koste wat kost vernieuwend te zijn maar die beslist de lat wat hoger legt voor wie dit repertoire nog wil opnemen.

Meer over Franz Schubert


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.