Dit jaar waren jonge wolven in Humo's Rock Rally al schering en inslag, maar toen de 14-jarigen van Freaky Age in 2006 de finale bereikten, werd menig wenkbrauw gefronst. Een podiumplaats bleek te hoog gegrepen, maar eind 2007 sloeg de band genadeloos terug met de single 'Time Is Over', die grijsgedraaid werd op Studio Brussel. Nauwelijks zes maanden later ligt hun debuut 'Every Morning Breaks Out' in de rekken, een plaat die wellicht nooit een klassieker zal worden. Maar er valt zeker iets voor te zeggen.

Frontman Lenny Crabbe heeft zijn ongedwongen lyriek geërfd van zijn vader Luc, ooit nog de charismatische frontman van Betty Goes Green. Muzikaal tapt Freaky Age uit hetzelfde vaatje als The Strokes en Arctic Monkeys: okselfrisse indierock die bol staat van hoekige gitaarriedels en catchy melodieën. De titeltrack opent met een paar zalvende gitaarakkoorden en mondt uit in een uptempo rocker die prat mag gaan op een knallende melodie en een strakke ritmiek. Ook daarna neemt Freaky Age geen gas terug en laat de groep alle overbodige franjes achterwege. Het blijkt zowel de charme als de zwakte van de plaat, want na een tijdje gaat de rek er onherroepelijk uit. Zo blijkt 'Play the Games' een tekstueel niemendalletje dat hoogstens een carrière als B-kantje mag ambiëren. Ook 'Long Way' is te vrijblijvend om helemaal te kunnen overtuigen. Gelukkig worden er op 36 minuten toch een aantal meer dan behoorlijke songs doorgejaagd. 'John What's the Use' begint ietwat banaal maar ontpopt zich gaandeweg tot een frivool gitaarnummer. De guitige twee akkoordenrock van 'Me & You' staat geprangd tussen 'Time Is Over' en het jongste prijsbeest 'Where Do We Go Now', maar is gezegend met gezonde je ne sais quoi en een inventieve ritmesectie. Afsluiter 'Weight of the World' mondt uit een extatisch tweestemmig refrein en mag op gepaste wijze het licht uitdoen.

'Every Morning Breaks Out' kan bezwaarlijk origineel genoemd worden en heeft nog te kampen met enkele kinderziektes. De plaat zou gebaat zijn bij wat meer variatie en een betere uitwerking van sommige nummers. Door de band genomen heeft Freaky Age echter een bijzonder vlotte, energieke en gebalde plaat afgeleverd. Eentje die misschien wel zal uitgroeien tot de soundtrack van een zorgeloze zomer.

Meer over Freaky Age


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.