Het klinkt wat vreemd met zo’n bandnaam, maar ook de jongens van Freaky Age worden een dagje ouder. Na twee succesvolle studioalbums en handenvol hits vertaalt dat zich in een stap richting internationale uitstraling. Met een matuur geluid en rijke arrangementen neemt het kwartet afscheid van de stempel ‘tienerpop’. Dat neemt niet weg dat de vrolijke indiesound en het zomerse optimisme van Freaky Age nog steeds als een paal boven water staat.

Het vraagt tegenwoordig enig lef om een gitaarpopplaat met dertien liedjes uit te brengen. De jeugdige band uit Ternat waagt echter de sprong en gooit meer dan twee handen vol vlotte melodieën in de lucht. Ondersteund door stevige gitaarlijnen vestigt een singlesong als ‘You Were My Everything’ zich meteen in het meezinggeheugen. Freaky Age voorziet immers als vanouds de nodige ruimte voor gemoedelijke, aangrijpende samenzang – zonder twijfel de grote charme van deze band.

Maar er is ook duidelijk evolutie. De brug naar de leeftijd van twintiger is goed genomen, zo blijkt uit ‘From the Heart of Glitter Lake’. Dat leidt tot veelvuldig gebruik van strijkers, die een weemoedige ballade als ‘Heart Is Gold’ helemaal inkleuren. Het licht groezelige Nickelback-accent van Lenny Crabbe in de ontdubbelde zanglijnen van dit nummer contrasteren netjes met het glad viooltapijt. Ook bassist Wouter van den Bossche heeft duidelijk nog aan zijn techniek geschaafd. Hij is de enige die echt spierballen laat zien in technisch wat meer complexe, voortdurend rollende structuren.

Freaky Age forceert echter niets en gaat volledig voor harmonieën. Een volle geluidsmuur van gitaren en stevig stampende rockdrums zijn ondergeschikt aan de feeling good uitstraling die in zowat elk nummer op deze plaat de kop opsteekt. ‘From the Heart of Glitter Lake’ bulkt dan ook van de licht verteerbare, smakelijke poprockliedjes en potentiële radiohits. Met de ‘Glitter Lake Man’ gaat het even een meer ernstige toer op. Twee gitaren en violen vloeien hier samen in een wat bombastisch totaalgeluid dat uitsterft in de zin “summers under heaven and fear”. Dat wat donkere kantje wordt echter genadeloos weggevaagd met een echoënd ‘So Much Like You’, het hoogtepunt van dit album: een psychedelisch nummer dat wordt ingeleid met een dijk van een gitaarriff en waar zelfs klokkenspel de ruimte mee komt vullen.

Onder toeziend oog van producer Reinhard Vanbergen (Das Pop) heeft Freaky Age zijn geluid verbreed. ‘From the Heart of Glitter Lake’ is dan ook een plaatje dat de nogal doordeweekse muziek van dit kwartet wat meer body geeft. De tijdloze kwaliteit van het album en de prettige songs mikken in elk geval naar een mooie festivalzomer.

Meer over Freaky Age


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.