Wat denkt een mens als hij zo'n groepsnaam hoort? Right on, natuurlijk! Fuck The Facts is een Canadees geschift extreem metalcollectief dat sinds 2000 actief is: 'Discoing The Dead', het debuut van de band, is te situeren in de grindcore, maar 'Legacy of Hopelessness' bracht de band meer naar de metalen- en experimentele oevers toe. De evolutie van de stijl is ook te wijten aan de vele line-up veranderingen: frontman- en gitarist Topon Das is het enige originele lid op de nieuwste plaat van deze Canadezen. Fuck The Facts evolueert dus verder en bewijst dat op 'Stigmata High-Five'. Het is dan ook geen verrassing dat een experimentele extreme metalband bij het label Relapse (Mastodon, Burst, Misery Index, Nasum) zit.

Opener 'La Dernière Image' verstoort de rustige, conforme woonkamer en stuurt een hele artilleriesectie aan blastbeats, up-tempo drums en veel dubbele basdrums af op de luisteraar. Maar na zo'n drietal minuten gaat de storm liggen en bloeit het nummer open met donkere passages. Hetzelfde kan gezegd worden van de afsluiter 'Dead in The Ruins of Your Own City'. 'Taken From The Nest', 'Carve Your Heart Out' en 'The Sound of Your Smashed Head' bevatten heel wat noisy gitaren, hypersnelle death metalpassages en melodieuze solo's dus variatie zat voor de luisteraar. Enige nadeel is dat de nu eens hese, dan weer brute stem en de noisepartijen de doorsnee metalhead zullen afschrikken maar als deze doorbijt komt hij tot het ware uitbloeien van het nummer en dit is dan het grote voordeel van Fuck The Facts' muziek.

Dit experimentele extreme metalcombo zal niet al té makkelijk uit het geheugen te wissen zijn, maar vergt evenwel wat moeite van de luisteraar. Eigenzinnig en vindingrijk zijn ze wel, zoals de meeste bands bij Relapse, en dat zal hen in het voordeel spelen voor de toekomst.

Meer over Fuck The Facts


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.