Sinds het Zweedse General Surgery onderdak vond bij Relapse, vindt die broodheer de tijd rijp om ouder en moeilijk te verkrijgen werk van deze goregrinders opnieuw onder de mensen te brengen. Nu is het moment daar om een bijzonder exhaustieve verzameling van singles, moeilijk te verkrijgen split-cd tracks en een aantal covers op de markt te gooien, zowaar een vlotte dertig songs en meer dan een uur aan moddervette goregrind!

De veranderingen die General Surgery ondergingen door de jaren heen zijn meer dan duidelijk: de oudste nummers zijn behoorlijk rechtdoorzee en relatief kort, terwijl in de latere jaren de brutaliteit wel behouden bleef, maar er toch een zekere mate aan variatie en subtiliteit opdook, vooral in een iets ruimer gebruik van melodie. Het hoofd naar beneden gooien en doorrammen zit er overal in, maar recenter werk is toch wat minder simplistisch. Het sterke is dat, hoewel de band duidelijk de nalatenschap van grootmeesters Carcass eert, toch volhoudt dat lompe death metal met bloed en pus het beste rendeert. Ze hebben daar overschot van gelijk in, overigens.

De gitaren zijn laaggestemd en grommen en brommen als de be(e)sten, het drumwerk balanceert tussen ronduit groovy (met heerlijk headbangbare tempi) en ongemeen snel en scherp, en de zang... Nou ja, de zang is altijd al een brul geweest die een volwassen grizzly van schaamte zijn winterhol doet inkruipen. Geen verrassingen op dat vlak dus.

Ondanks het feit dat hetgeen General Surgery brengt dus nergens baanbrekend of vernieuwend kan genoemd worden, blijft de essentie wel bewaard, en dat is dat deze heren er steevast in slagen om catchy en herkenbare liedjes te pennen die smaken naar meer. Bij de tonen van onder meer 'Necrodecontamination', 'Nephroblastoma' of 'Convival Corpose Disposal Methodology' is het goed toeven, en het brute beukwerk laat geen spaander heel van het meubilair. Overigens, titelgewijs hebben de jongens hun handboeken pathologie opnieuw ter hand genomen, wat soms zorgt voor quasi onuitspreekbare titels, maar het hoort erbij als een etterende zweer bij de builenpest.

Liefhebbers van alles wat enigszins bedorven ruikt naar pompende goregrind zijn opnieuw aan het juiste adres met deze uitgebreide collectie van dit Zweedse groepje vetzakken. Het moment is opnieuw gekomen om de botten van de huisgenoten af te kluiven en met de hakbijl de buurt in te gaan op een losgeslagen strooptocht.

Meer over General Surgery


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.