Dankzij het succes van 'Corpus in Extremis' vond label Relapse de tijd rijp om oud werk van de heren genaamd General Surgery opnieuw uit te brengen. Vandaar dat 'Necrology' tegenwoordig weer vlotjes verkrijgbaar is, want deze oude nummers laten horen dat het potentieel aanwezig was tot grootse dingen. Op gebied van vunzige death metal was dit kleinood misschien nog niet echt kwestie van schieten met scherp, maar het valt niet te ontkennen dat in dit half uurtje er een paar lekkere death metalbrokken doorgejaagd worden.

'Ominous Lamentation' mag op een verdacht melodische manier de dans openen. Het is een aardig instrumentaaltje, dat echter de gemiddelde luisteraar snel op het verkeerde been zet. Eens 'Slithering Maceration of Ulcerous Facial Tissue' losbarst, is die subtiliteit snel verdwenen. General Surgery hield vroeger ook al van die grommende en gruizige gitaarklank, die onlosmakelijk verbonden is met de zogenaamde Stockholm-scène (met onder meer Dismember als aanvoerders), maar deze jongens klonken ook toen al iets potiger en vooral agressiever. De zang is nog sterk geënt op aloude Carcass-traditie, namelijk het afwisselen tussen een lage, vervormde grom en schrille krijsen. Tegenwoordig doet de band dit minder, of althans met meer overtuiging, want de zang is wel degelijk de zwakke schakel van dit schijfje.

Het valt vooral op hoezeer de groove het voortouw neemt. Er zijn geregeld snelheidsuitbarstingen, maar het merendeel teert op de bulldozertempi die ongenaakbaar en onweerstaanbaar verder denderen, ondertussen alles op hun pad tot moes vermorzelend. Het bloed spuit daarbij vrolijk alle kanten op, want het handboek pathologie is bij de hand genomen, waardoor er geschifte titels als 'The Succulent Aftermath of a Subdural Haemorraghe' opduiken. Natuurlijk is dit geheel in stijl en met flink wat tongue in cheeck, maar zoals de liefhebbers wensen, heeft de gemiddelde mens een woordenboek nodig om te begrijpen waar alles over gaat.

De ruwe kantjes zijn ondertussen vervangen door beter vakmanschap en betere songs, maar 'Necrology' is een aardig schijfje voor wie wil weten waar het allemaal mee begon. De drie bonustracks zijn andere versies van songs die hier reeds vertegenwoordigd zijn, dus niet bepaald essentieel. Wie de band niet kent, kan best 'Corpus in Extremis' aanschaffen, maar wie de begindagen wil herleven, is hier aan het juiste adres.

Meer over General Surgery


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.