De tijd dat er in België een soort muzikaal ijzeren gordijn leek te bestaan tussen Vlaanderen en Wallonië, ligt – gelukkig maar - stilaan achter ons. Groepen als Venus en Pink Satellite bewijzen de jongste jaren dat ook onze Franstalige landgenoten over verfrissend talent beschikken. Zo ook Girls in Hawaii, dat met 'From Here to There' een heel mooi plaatje aflevert.
De plaat opent sterk met '9.00 AM', dat meteen de toon zet voor wat volgt: Belgische gitaarpop van een hoog niveau. Invloeden van illustere voorgangers als dEUS en Soulwax zijn hier en daar duidelijk herkenbaar (o.a. in 'Time to forgive the winter'), maar toch kan je deze groep bezwaarlijk een flauw afkooksel van een bestaande groep noemen. De Girls, die overigens een exclusief mannelijk gezelschap zijn, hebben duidelijk hun eigen idee over hoe de muziek moet klinken. Die klinkt over het algemeen vrij zacht en intiem, waarbij de gitaren eerder dof klinken en de stemmen (vaak dubbelstemmig gezongen) echt 'in' de mix zitten en niet 'erbovenop', zoals zo vaak het geval is.
Ondanks dat de klank over de gehele plaat voortdurend ongeveer hetzelfde blijft, bevat de plaat voldoende variatie om te blijven boeien. De nummers kabbelen als heerlijke luistermuziek uit je boxen, zonder haken of ogen, van het Beatles-achtige 'Short Song For A Short Mind' tot het dromerige 'Fontanelle'. Met 'Flavor' bewijst Girls in Hawaii nochtans dat het ook het stevigere rockwerk onder de knie heeft.
Een absoluut hoogtepunt op dit schijfje is ongetwijfeld 'Organeum'. Dit nummer begint met een reeks pianoakkoorden, waarover de zanger een melodieus en intiem zanglijntje zingt. Vervolgens vallen de ritmesectie en een zacht orgeltje in en bouwt het nummer op naar een refrein dat ogenblikkelijk in het oor blijft hangen. Ook 'Time to forgive the winter' is een sterk nummer. Opvallend zijn hier de zeer melodieuze zanglijn en het grote contrast tussen de intieme strofen en het uitbundigere refrein, dat alweer bijzonder goed in het oor blijft hangen.
We kunnen dit soort Franstalige groepen alleen maar van hare welkom heten.

Meer over Girls in Hawaii


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.