Niet te vergeten: in België is Duits ook een nationale taal. Men zou er al niet meer bij stilstaan. Dat is echter zonder Hallo Kosmo gerekend. Dit project van de swingende bassist van Girls In Hawaï toont even aan dat de taal van onze Oosterburen 'verdammt' hip is. 'Autobahnhotel' bulkt van de verknipte, maar toch speelse en vlotte elektro die zich perfect leent als kader voor die bitsige, Duitse uitspraak.

Boem, klak, "Hallo Menschen / hallo konsumenten / hallo freiheit": reeds van de eerste beats zorgt Hallo Kosmo voor een vrolijke verwelkoming. Begeleid van een fijne bigband-loop en enkele fluitsamples opent 'Autobahnhotel' in grandeur. Elektronische spielerei is duidelijk de tweede natuur van Daniel Offermann. Eclecticisme en creativiteit achter de computer levert bij deze een mooie vrucht af. Dankzij speelse impulsen, een lichte retrotoets en absurde teksten krijgt deze humorpop vorm. Het tempo ligt daarbij niet altijd even onnoemelijk hoog. Zo schuifelt de space elektro van 'Gemüt' gezapig voort, terwijl bliepjes en handengeklap het toch een krachtige ritmiek meegeven. Ook de laatavond jazzpartijen van contrabas en piano die 'Attentat' voortslepen zijn niet meteen dansbaar te noemen. Een song als 'The Boys' teert daarentegen op een stampende elektrobeat en is stevig verknipt en verkapt. Of wat dan te denken van het ginnegappende 'Traumparadies': een contrabas die op een heerlijk sambaritme door de kamer swingt? Deze diverse plaat gaat gezwind veel verschillende richtingen uit zonder los te laten uit die typisch Duitse robotsfeer (die eerder neigt naar DAF dan Kraftwerk, voor de kenners). Disco, gitaarrock, dance, hiphop en een vleugje jazz gedijen mooi in de hoekige klanken van deze computerfreak. Basbeats klinken immers droog, hoge tonen metaalachtig en de eindklank erg oppervlakkig, waardoor de plaat erg eigenzinnig en sfeervol overkomt. Toegegeven, juist door dit stijve karakter grijpt deze cd de luisteraar nooit naar de keel. Verder is het een beetje spijtig dat twee van de twaalf tracks hun toevlucht hebben gezocht in het Frans / Engels, maar laat dat geen afbraak doen aan dit erg karakteristieke, Belgisch / Duitse project.

Hallo Kosmo houdt het luchtig. Plezier en eenvoud in een aanstekelijk jasje bepalen de vrolijke noot op 'Autobahnhotel'. Foto's van Offermann met contrabas tussen koeien, de vleesvitrine van een frietkraam of een mestwagen met opschrift 'Hallo Kosmo' bevestigen met klem: deze plaat is een groots uitgegroeide grap. Het is nog wel een goede ook.

Meer over Hallo Kosmo


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.