Het Nederlandse Gitbox! maakt dromerige, pretentieloze folkpop en werd gemixt door John Morand van Sparklehorse. Ook Pascal Deweze (Sukilove, Mitsoobishy Jackson, Metal Molly) leverde een bijdrage als gastmuzikant. Gitbox! ondervond vier jaar lang problemen van velerlei aard (van platenfirmaperikelen tot mastertapes die pardoes zoek raakten in de post), maar slaagde er uiteindelijk toch in dertien nummers op een cd'tje te laten belanden, dat de naam 'Songs For Shiftless Days' meekreeg. Men luistere het best naar deze plaat onder het motto 'muziek mag ook gewoon mooi zijn', want anders zou de verveling wel eens snel kunnen toeslaan. Gitbox! heeft niet echt iets om over te zingen, wat je hen op zich niet kan verwijten, maar de heren vinden er helaas niets op om het alsnog boeiend te houden.

De meeste nummers maken gebruik van eenzelfde instrumentarium (mooie zang, fijne gitaar, subtiele piano, discrete bas, gemoedelijke drums en occasionele synths). Avontuurlijkheid valt noch in de songs, noch in de arrangementen te bespeuren.
'Back of the room' ruist aangenaam zweverig door het struikgewas en doet ondertussen denken aan de droompop van Grandaddy. In 'Fingers Crossed' valt het noisy orgeltje op dat af en toe speels komt kietelen. 'Other Kind' gaat zoals nog een aantal nummers vreemd genoeg over de plaat zelf "And after all the things that have gone wrong / I still write the songs: lalalala".
Hoogtepunt 'Some of you' doet aanvankelijk wat denken aan Bonnie 'Prince' Billy, met voorzichtig voortkruipende drums en minimaal pianospel, om dan met tremologitaren over te gaan op een sterk, sfeervol refrein. Een van de mooiste nummers op de plaat is 'Listen to the warm', waarin een mondharmonica en een metalofoon het beste van zichzelf geven.
Verder een hoop zichzelfherhalerijen en saaiheid zoals in mindere songs als 'Phase 4' (another shiftless song), 'Motel Life' (een nummer van dertien in een dozijn) en 'All the shit we put up with' (storend repetitief).

Dit is al vaak gedaan, de band pretendeert het tegendeel ook niet. 'Songs For Shiftless Days' is nooit vernieuwend of wereldschokkend, wel aangenaam als achtergrondmuziek om even bij weg te dromen. Op de duur nogal saai wegens al te weinig variatie. Gitbox! heeft in plaats van een cd te maken één mooi liedje gemaakt en dat uitgesmeerd over een hele plaat.
Nu de andere nummers nog.

Meer over Gitbox!


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.