Als er een album is waar de metaalminnende mensheid reikhalzend naar heeft uitgekeken, dan moet dat de nieuwe van het Franse Gojira wel zijn. Deze wonderkinderen wisten al te overtuigen met 'The Link' en bliezen alles en iedereen omver met het machtige 'From Mars To Sirius'. Ook al zegt het spreekwoord dat de bliksem nooit twee keer op dezelfde plaats inslaat, toch heeft dit kwartet er alweer voor gezorgd dat hun album op eenzame hoogte staat, netjes naast 'From Mars to Sirius'.

'Oroborus' begint met een griezelig gitaarriedeltje dat als thema blijft terugkeren in de song. De tegendraadse ritmiek, bizarre akkoordenprogressies en de afwisselende zang staan alweer centraal. Elke song is een eigen universum, maar toch hangt het geheel netjes samen. Net zoals ook de voorganger een Ć¼berbrute song had, is het ook hier prijs met 'All The Tears', een pletwals van een song met ronduit geschift drumwerk (met turboslagjes op de ride-cimbaal en plotse versnellingen). Rustpunten worden niet vergeten: zo is 'The Silver Chord 'een haast feĆ«eriek tussendoortje, met een lichtjes zwevende gitaarlijn en bijzonder subtiele bas- en drumaccenten. 'A Sight To Behold' laat alweer een nieuw gezicht zien van Gojira dankzij de synthbass en de vervormde zang, die het geheel een erg beangstigend tintje geven. Met andere woorden: het is weer op en top Gojira, nooit voor een gat te vangen en altijd verrassend, ondanks de herkenbare stijl die de broertjes Duplantier zich ondertussen eigen hebben gemaakt. Een album van Gojira is nooit eenvoudige kost, maar wie even doorzet en de bizarre tempi en talloze wissels in sfeer en snelheid doorheeft, ontdekt een brute parel van jewelste. Wie nog niet overtuigd is, kan misschien best even het snelheidsmonstertje 'Adoration For None' opzetten, voorzien van een breakdown zoals een echte breakdown zou moeten zijn. Dit nummer zal live zich ongetwijfeld vertalen in gigantische circlepits en een tsunamigewijze wall of death. Gojira heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat er een zwak voor Morbid Angel bestaat en dat valt hier en daar ook wel te horen, maar er bestaat geen twijfel over dat deze jongens veel verder gaan en hun voorbeelden genadeloos onder de mat vegen.

Goed, beter, Gojira: geen weldenkend mens kan nog om dit viertal heen. Eens te meer bewijst de band vooruitstrevend, verfrissend, vernieuwend en doeltreffender dan de botte hakbijl te zijn. Dit is een van die plaatjes die eigenlijk niet in de platenkast mag ontbreken.

Meer over Gojira


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.