Het Duitse heavy metalcollectief Grave Digger gaat ondertussen dertig jaar mee, en zoals het hoort, vereiste dat een speciale show op Wacken Open Air en een bijhorende dvd. Als voorsmaakje van die dvd is er nu 'The Ballad of Mary', een klein tussendoortje om vooral de fans zoet te houden, aangezien die meteen dit soort zaken in huis halen. Voor de goegemeente heeft dit EP'tje minder relevantie, al staan er zeker aardige dingen op.

Aftrappen doet de band rond Chris Boltendahl met het titelnummer, wat uiteraard een ballade blijkt te zijn. Maar Boltendahl zingt hier verrassend ingetogen en laat zijn rauwe en archetypische kreten achterwege. Hij krijgt trouwens meer dan vocaal tegen- en vuurwerk van Doro Pesch, tot heden nog altijd de onbetwiste koningin van de metal. In alle eerlijkheid dient gezegd te worden dat 'The Ballad of Mary' niet meteen het sterkste is wat deze Duitsers ooit uitbrachten, maar het is een aardige metal powerballad, niet meer maar zeker niet minder. Het nummer staat hier overigens nog eens op, in een versie met meer strijkers en achtergrondzang van Van Canto, waardoor die symfonische versie toch net iets beklijvender is dan het origineel.

'Rebellion' is en blijft hét nummer waar deze jongens mee vereenzelvigd worden, en met reden. Het is namelijk een heerlijk klassieke metal rampestamper zonder complexen en met een simpel edoch onweerstaanbaar refrein. Het leukste is dat hier Hansi Kürsch van Blind Guardian meedoet, en dat tilt het nummer naar nieuwe hoogten. De wisselwerking tussen Kürsch en Boltendahl is heerlijk, en de heropgenomen muziek (met nieuwe gitarist Axel Ritt) klinkt gewoon een pak beter dan het origineel.

Afsluiten doet de EP met 'Highland Farewell' en 'Coming Home', twee nummers van hun meest recente album 'The Clans Will Rise Again', beiden in licht andere versie. Het eerste is een folky meezinger, compleet met doedelzakbegeleiding en het twee is een meer doordeweeks nummer. Beide versie zijn best in orde, maar voegen weinig nieuws toe aan het origineel.

'The Ballad of Mary' mikt natuurlijk op de fans en die zullen zeker niet bedrogen uitkomen bij het aanschaffen van deze EP. Nieuwkomers kunnen zich beter richten op 'Ballad of a Hangman' of 'The Clans Will Rise Again', niet alleen Grave Digger's meest recente albums, maar tevens hun beste tot hiertoe.

Meer over Grave Digger


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.